OVO SU ČETIRI SCENARIJA POSLE IZBORA U SAD: Bajdenove demokrate strahuju od poraza i gubitka kontrole u Kongresu!
Foto: Profimedia

Borba za kongres

OVO SU ČETIRI SCENARIJA POSLE IZBORA U SAD: Bajdenove demokrate strahuju od poraza i gubitka kontrole u Kongresu!

Planeta -

U Americi se danas održavaju ključni izbori za kompletan Predstavnički dom Kongresa, trećinu mesta u Senatu, dok 36 od 50 država biraju svoje guvernere.

Dok ankete naginju na “crveno”, a demokrate strahuju od poraza i gubitka kontrole u Kongresu, trka je uveliko neizvesna – i praćena velikim tenzijama – a moguće je više scenarija.

Otprilike sve je još uvek moguće na ovogodišnjim međuizborima, od toga da se demokrate održe u Senatu i prilično tesnih trka za Predstavnički dom, do ubedljive pobede republikanaca u Kongresu, piše “Njujork tajms”.

Spektar mogućnosti je ovako širok jer postoji toliko mnogo trka koje su na ivici – poput onih u Džordžiji, Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i čak Nju Hemširu. Dok će američki birači 8. novembra imati poslednju reč, evo koji su sve scenariji mogući na ovogodišnjim međuizborima:

1. Jasna republikanska pobeda

Dok je Predstavnički dom Kongresa u tankoj kontroli demokrata Džoa Bajdena, Senat je podeljen na pola. Republikancima treba svega pet mesta da povrate donji dom, a za Senat im treba samo jedno za većinu. Imajući to u vidu, oni bi mogli da dobiju kontrolu nad Senatom i ostvare velike dobitke u donjem domu.

U skoro svakoj kritičnoj trci konačne ankete “Tajmsa” i koledža Sijena ukazale su da bi glasači preferirali republikansku kontrolu nad Kongresom, da nisu odobravali Bajdenov učinak, ali da su demokrate često imale prednost jer su bili nosioci dužnosti ili su republikanci imali minus zbog nepopularnog kandidata.

Jens Stoltenberg, Kongres SAD
foto: EPA

Ali, “crveni” bi mogli da slave čak i ako mali deo birača odbaci svoje sumnje u vezi takvih kandidata ili topla osećanja spram dugogodišnjih demokratskih predstavnika. Drugi faktor je odaziv birača, posebno u državama sa manje kompetetivnim trkama za Predstavnički dom. To bi moglo biti dovoljno da crveni ostvare nekoliko dodatnih pobeda.

Moglo bi proći dosta vremena dok jasna pobeda republikanaca ne postane izvesna. Mogli bi proći dani pre nego što se razreše kritične trke u Arizoni, Pensilvaniji ili Nevadi, dok bi u Džordžiji to moglo da potraje do decembra ako nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto. Ipak, u utorak uveče bi znakovi jasne “crvene” pobede mogli da počnu da se gomilaju. Šanse da se demokrate održe u ključnim državama – koje sporije broje glasove - počele bi da izgledaju prilično mračno.

2. Osećaj pobede za demokrate

Demokrate se "drže" za većinu od pet poslaničkih mesta u donjem domu koje trenutno imaju, ali ako dođu do nekoliko proboja, nakon izborne noći mogli bi da se osećaju prilično dobro čak i ako rezultati i dalje pokazuju da ga republikanci osvajaju.

Možda bi to to čak bio i osećaj da demokrate pobeđuju, s obzirom kako su ankete poslednjih nedelja naginjale republikancima. Taj “osećaj pobede” uglavnom se svodi na zadržavanje kontrole u Senatu za koju će “plavi” verovatno trebati da osvoje tri od četiri ključne trke – u Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni i Nevadi.

Izbori u Americi
foto: AP/ Kristopher Radder

Demokrate će početi da se osećaju značajno bolje ako budu mogle da nadodaju još koju pobedu na lager, poput poraza crvenih kandidata za guvernera u Pensilvaniji i Arizoni. To bi moglo biti dovoljno za demokrate da imaju “polupunu” čašu na izborima, pod uslovom da zaustave gubitke u donjem domu i sačuvaju obraz izbegavanjem ponižavajuće tesnih trka u plavim državama i distriktima, poput onih za guvernera Njujorka ili za Senat u Vašingtonu.

Postoji velika šansa da nijedna od ključnih trka za Senat neće iznedriti pobednika izborne noći – proći će dosta vremena pre nego što postane jasno da su demokrate na putu da “osete pobedu”. Njih će zahvatiti optimizam u utorak uveče ako mogu da ostanu u tesnoj razlici u državama poput Ohaja, Viskonsina i Severne Karoline, i drže ključne trke na Istočnoj obali.

3. Republikanski cunami

“Crveni talas” koji preplavljuje izbore ne bi bio iznenađenje, niti bi ga bilo teško objasniti. Bajdenov rejting se kotira na oko 40 odsto, što je manje od podrške njegovom rivalu Donaldu Trampu 2018, Bilu Klintonu 1994. i Baraku Obami 2010. U svakom ovom slučaju je partija van vlasti dobila 40 ili više mesta u Predstavničkom domu, ukazuje “Tajms”.

Istorija je pokazala da stranka na vlasti obično gubi mesta u donjem domu na međuizborima. S obzirom da republikanci napreduju u anketama u pozadini duboko polarizovane Amerike, ne treba mnogo mašte da se vidi kako prelaze u odlučno vođstvo.

Izbori u Americi, Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

U utorak uveče, ako “crveni talas” krene ka ubedljivoj pobedi, znakovi će biti očigledni od starta. Tako bi recimo senator Marko Rubio i guverner Ron Desantis odmah uplovili u pobedničke vode na Floridi, gde se glasovi brzo broje, a dalje na severu republikanci bi napredovali u Virdžiniji i Severnoj Karolini i zašli dublje u plave teritorije. Trke za Senat u Severnoj Karolini i Ohaju ne bi bile tesne, Heršel Voker bi u Džordžiji u ovom scenariju ostvario potrebnih 50 odsto za jasnu pobedu i izbegavanje drugog kruga, dok bi republikanska pobeda u Nju Hempširu zaključila priču.

4. Plavo iznenađenje

Iznenađujuća demokratska pobeda – zadržavanje u Predstavničkom domu i Senatu – je malo verovatna, sa anketama koje toliko naginju ka republikancima.

Ali, nije nemoguća. Demokrate još mogu da ostvare dobru izbornu noć. Za razliku od prethodnih ciklusa, oni su ostali kompetitivni u dovoljno trka da osvoje kontrolu u Predstavničkom domu. Takođe, imaju i potencijal da preokrenu situaciju u državama poput Viskonsina, Ohaja i Severne Karoline.

Još nijedna partija predsednika sa rejtingom ispod 50 odsto nije dobila mesta u Predstavničkom domu na međuizborima, a sadašnji trenutak u američkoj istoriji je sve samo ne običan. Partijska polarizacija je ekstremna. Plavi glasači smatraju da je demokratija ugrožena, a drugi su besni zbog poništavanja prava na abortus.

Rojters, Kongres Sad

Ipak, demokratska snaga među visokoobrazovanim glasačima najverovatnije bi bila kritična za preokretanje stolova, a oni su dobro zastupljeni u spornim distriktima i velika je verovatnoća da će činiti veći deo biračkom tela na izborima sa niskom izlaznošću. Tu je i mogućnost da su ankete potcenile demokrate, jer mnoga tradicionalna istraživanja pokazuju znakove njihovog jačanja, poput onog koledža Marist koje je otkrilo plavo vođstvo u Pensilvaniji i Arizoni.

U utorak uveče, ako su demokrate na putu da nadmaše sva očekivanja, znakovi će se pokazati veoma rano. Trke za Senat u Severnoj Karolini, Viskonsinu i Ohaju biće uveliko odlučene u izbornoj noći. Ako demokrate ostanu konkurentne u sve tri trke ili čak osvoje jednu, to će biti jasan znak da ovo nije samo očekivana republikanska pobeda kakvu analitičari predviđaju.

Kurir.rs/Blic/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track