RUSI SE NE POVLAČE IZ HERSONA: Utvrđuju položaje za odbranu grada, očekuju se ŽESTOKE ULIČNE BORBE!
Iskrcavanje: Ruski vojnici u centru Hersona, Foto: AP

taktika

RUSI SE NE POVLAČE IZ HERSONA: Utvrđuju položaje za odbranu grada, očekuju se ŽESTOKE ULIČNE BORBE!

Planeta -

U Kijevu tvrde da je navodno povlačenje ruskih trupa iz grada na jugu Ukrajine zapravo trik i da evakuacija civila ukazuje na pripreme za odbranu

Bitka za Hersonsku oblast, ukrajinsku južnu pokrajinu koju je Rusija pripojila posle referenduma čije rezultate zapadne zemlje ne priznaju, još je velika enigma.

Borba za sam grad Herson, koji je pre rata imao oko 300.000 stanovnika, još nije počela, iako se sve više najavljuje, a ruske snage poslednjih nedelja užurbano evakuišu civile dok se i dalje spekuliše i o povlačenju ruskih trupa s desne obale Dnjepra.

Velika pljačka

Rojters je preneo saopštenje ukrajinske vojske u kome se navodi da se ruske snage "presvlače u civilnu odeću i okupiraju kuće civila, pa se utvrđuju i pripremaju za ulične borbe".

U Kijevu tvrde da ne veruju Rusima koji sugerišu da se povlače. Ukrajinski vojni obaveštajci navode da se u Hersonu odvija "velika pljačka".

Pripreme za napad Ukrajinci s minobacačem
Pripreme za napad Ukrajinci s minobacačemfoto: EPA

- U naseljima na desnoj obali Dnjepra odvija se velika pljačka. Konkretno, u distriktu Berislav, okupatori pljačkaju privatne kuće, prodavnice i skladišta. Imovina elektrane u Berislavu (mašine, oprema, uređaji, repromaterijal) potpuno je opljačkana, objavili su obaveštajci.

Natalija Humenjuk, portparolka južnog sektora ukrajinskih snaga, upozorava da Rusi verovatno "pokušavaju da stvore iluziju da ih nema kako bi namamili ukrajinske snage u obližnja naselja, a naselja su obično mesta gde se odvijaju teške ulične borbe".

Kiril Stremousov, jedan od proruskih čelnika Hersonske oblasti, na svom Telegram kanalu rekao je kako je situacija "nepromenjena duž cele linije fronta". On je objavio da ukrajinske snage gomilaju trupe u blizini Hersona.

Uhapšeni specijalci

Agencija RIA prenela je da su ruske trupe u Hersonu uhapsile devet osoba za koje tvrde da se radi o ukrajinskim specijalcima koji su planirali sabotaže. - Aktivnosti grupe za sabotažu i izviđanje, čiji zadatak je bio izvođenje terorističkih napada na visokorangirane pripadnike vojno-civilne administracije Hersona, presretnute su i zaustavljene, navodi se u saopštenju Federalne službe bezbednosti.

Moćno ukrajinsko oružje> Raketni sistem HIMARS
Moćno ukrajinsko oružje> Raketni sistem HIMARSfoto: EPA

FSB je objavio da je kod uhapšenih pronađeno pet kilograma plastičnog eksploziva, električni detonatori, pet bombi, ručno naoružanje, specijalna oprema za izviđanje.

UKRATKO

- Džejk Saliven, savetnik Džozefa Bajdena, potvrdio je da su otvoreni kanali za komunikaciju Vašingtona i Moskve

- U Kijevu je potvrđeno da je u regionu Harkova poginuo Timoti Grifin, Njujorčanin koji je bio deo međunarodne brigade

- Severna Koreja je ponovila da ne prodaje oružje Rusiji kao i da ne namerava da to učini - Deo ukrajinske pravoslavne crkve najavio je da će vernicima dozvoliti da ove godine slave Božić 25. decembra

- Rusija je oslobodila 30 ukrajinskih vojnika zarobljenik na Zmijskom ostrvu na početku rata

Rusi se ubrzano utvrđuju

"Zmajevi zubi" zaustavljaju ofanzivu

U poslednjem saopštenju britanskog ministarstva odbrane o situaciji u Ukrajini navodi se da se ruske trupe utvrđuju oko Marijupolja, Hersona i Zaporožja. Navodno, ruske snage grade objekte u obliku piramida, takozvane zmajeve zube.

Marijupolj, zmajevi zubi
foto: Printskrin / You Tube

U pitanju su betonske konstrukcije za sprečavanje prodora oklopnih i mehanizovanih ukrajinskih snaga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track