VAGNEROVCI OSTALI U HERSONU! Prigožin: Ni ja, ni grupa Vagner nismo napustili grad! SUROVIKIN SPASAVA HILJADE OPKOLJENIH VOJNIKA!
Foto: Foto: Printscreen Twitter

biznismen i osnivač grupe "Vagner" o ruskom povlačenju iz Herosna

VAGNEROVCI OSTALI U HERSONU! Prigožin: Ni ja, ni grupa Vagner nismo napustili grad! SUROVIKIN SPASAVA HILJADE OPKOLJENIH VOJNIKA!

Planeta -

Odluka o povlačenju trupa sa desne obale Dnjepra nije bila laka, ali pokazuje spremnost komande da preuzme odgovornost za živote vojnika, rekao je Sputnjiku Evgenije Prigožin, biznismen i osnivač grupe "Vagner".

"Odluka koju je doneo (general Sergej) Surovikin nije laka, ali je postupio kao čovek koji se ne plaši odgovornosti. Uradio je to organizovano, bez straha, preuzimajući sve na sebe. Želim da istaknem da je operacija povlačenja trupa uvek izuzetno teška. Ako se okrenu leđa neprijatelju, tada se ne mogu napustiti položaji“, rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, povlačenje trupa uz minimalne gubitke je najveće dostignuće Surovikina, ono ne čini čast ruskom oružju, ali pokazuje lične kvalitete komandanta. Kada je Surovikin postavljen na ovu funkciju, on je odlučno razumeo šta će se desiti u oktobru-novembru i savršeno dobro zna koji će koraci biti doneti u budućnosti“, rekao je biznismen.

Prigožin smatra da ovo što se događa ne treba da dovede do panike, već treba raditi na ispravljanju grešaka.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Youtube

„Ni ja, ni grupa „Vagner“ nismo napustili Herson. Naravno, ovo nije pobednički korak u ovom ratu, ali je važno da se ne pada u agoniju, u paranoju, već da se izvlače zaključci i radi na greškama. I nakon toga treba videti ko je u pravu, ko je kriv i šta je suština problema“, rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, Surovikin mora da povuče trupe i spasi hiljade vojnika koji su faktično opkoljeni na teritoriji neprijatelja, koja je potpuno odsečena od puteva snabdevanja.

Herson je nazvao veoma teškim područjem bez mogućnosti stabilnog redovnog snabdevanja municijom i formiranja snažne pozadine.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je ranije na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim da ruska vojska treba da se povuče na levu obalu Dnjepra.

Prigožin je najpre burno reagovao na rusko povlačenje.

„Na ovaj način se ne pobeđuje u ratovima. Sada je važno ne potonuti i ne podleći paranoji. Moramo izvuči zaključke i pobrinuti se da se greške ne ponavljaju“, komentarisao je Prigožin, prenosi Index.hr.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track