PANIKA MEĐU RUSOFILIMA: Među tastatura ratnicima ŠOK, u realnosti nešto sasvim drugo! PRAVA BITKA ZA HERSON TEK POČINJЕ!
Foto: screenshot Twitter

Evakuacija i povlačenje iz Hersona

PANIKA MEĐU RUSOFILIMA: Među tastatura ratnicima ŠOK, u realnosti nešto sasvim drugo! PRAVA BITKA ZA HERSON TEK POČINJЕ!

Planeta -

Pošto je grad ispražnjen od ruske vojske i stanovništva, to daje izvrsnu priliku da se izvrši bombardovanje snaga koje idu u Herson ili da se ukrajinske snage u Hersonskoj oblasti potpuno okruže i unište, rekao je za Kurir vojni komentator Boško Jovanović

Vest da će ruske snage napustiti Herson i da će se ruske snage povući sa desne na levu obalu reke Dnjepar i govor komandanta Ruskih snaga u Ukrajini generala Sergeja Surovikina u Srbiji je dočekana kao šok.

Internet i tastatura ratnici već govore o porazu udarcu. Opšta radost hrvatskih vojnih analitičara o porazu. Jednom rečju histerija.

S druge strane Surovikin je rekao: " Odluka o odbrani na levoj obali obali Dnjepra nije laka, istovremeno ćemo spasiti živote naše vojske i borbenu sposobnost vojske. Preporučeno je organizovanje odbrane reke Dnjepar na njenoj levoj obali rekao je Surovikin.

On je dodao i da Ukrajinska vojska planira da uništi branu na Hidroelektrani Kahovka i da poplavi teritoriju nizvodno na Dnjepru prema Crnim moru.

"U slučaju rušenja brane doći će do velikih poplava, što će dovesti do velikih žrtava među civilnim stanovništvom. Zaprećena je potpuna izolacija naše grupe na desnoj obali Dnjepra", rekao je Surovikin.

Sergej Šojgu, Sergej Surovikin
foto: Profimedia

"Slažem se. Nastavite sa povlačenjem trupa. Život i zdravlje ruskih vojnika su uvek prioritet" rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Po ustavu Ruske Federacije zabranjeno je odvajanje bilo kog dela Ruske Federacije i to znači da neće biti predaje ni Hersonske ni Zaporoške oblasti, ni Donjecke Narodne Republike ni Luganske Narodne Republike. Po ruskom ustavu su to subjekti Ruske Federacije.

Na taj način ako bi se priznalo da na primer da će Hersonska oblast biti u sastavu Ukrajine onda bi se kršio ustav i Putin bi sam sebe doveo u vrlo nezgodnu situaciju.

Pošto je grad ispražnjen od ruske vojske i stanovništva, to daje izvrsnu priliku da se izvrši bombardovanje snaga koje idu u Herson ili da se ukrajinske snage u Hersonskoj oblasti potpuno okruže i unište. Ja smatram da je to normalna vojna strategija, ali da tastura ratnici i vojni manekeni koji nisu videli rat mogu da misle drugačije", rekao je za Kurir vojni komentator Boško Jovanović.

Kurir.rs/A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track