DIREKTOR BERZE KRIPTOVALUTA: U Jednom danu izgubio 16 milijardi dolara! u džepu mu ostala samo milijarda
Foto: Craig Barritt / Getty images / Profimedia

Pad od 94 odsto

DIREKTOR BERZE KRIPTOVALUTA: U Jednom danu izgubio 16 milijardi dolara! u džepu mu ostala samo milijarda

Planeta -

U utorak je pao novi rekord u padu imovine milijardera u jednom danu. Titulu je poneo izvršni direktor berze kriptovaluta FTKS Sem Bankman-Frid, čija je imovina pala za 94 odsto zbog najavljene prodaje njegove berze kriptovaluta konkurentu. Umesto 16 milijardi dolara, u džepu ima 'samo' milijardu.

U utorak, 30-godišnji izvršni direktor objavio je na društvenim mrežama da će prodati svoju FTKS berzu kriptovaluta konkurentskoj Binance, pošto je ova druga u ozbiljnoj krizi likvidnosti. Ali sa preuzimanjem, njegova imovina je ozbiljno smanjena.

Ako je ranije vredeo 16 milijardi dolara sa vlasništvom nad FTKS-om i kućom za trgovinu kriptovalutama, posle prodaje mu je u džepu ostala 'samo' milijarda.

To je pad imovine od 94 odsto u jednom danu, a ujedno i najveći pad imovine milijardera u tako kratkom vremenskom periodu, navodi Blumberg.

Bankman-Friedovi gubici su usledili nakon ovogodišnjeg razornog kraha kriptovaluta vrednog 600 milijardi evra. Osnivač Binance-a, Changpeng Zhao, takođe je izgubio 79,4 milijarde dolara bogatstva ove godine zbog ovog drugog.

Iznenadni veliki gubici od milijardi nisu neuobičajeni među najbogatijim. Osnivač Meta Mark Zakerberg izgubio je 3. februara ove godine 29 milijardi evra. Ali njegov pad u procentima nije bio tako visok, jer se njegova imovina i dalje kretala oko 85 milijardi.

U novembru 2021. izvršni direktor Tesle Elon Musk izgubio je desetine milijardi za dva dana, odnosno 50 milijardi. Pad je usledio nakon zabrinutosti generalnog direktora o tome da li da proda 10% udela u svom automobilskom biznisu. Ipak, u decembru je poneo titulu najbogatijeg Zemljana.

Slično se dogodilo osnivaču Amazona Džefu Bezosu 2019. godine, kada je zadržao drugo mesto na listi najbogatijih ljudi uprkos ogromnom gubitku od 36 milijardi evra. Novac je prebacio bivšoj supruzi, pošto je u trenutku razvoda imala četvrtinu kompanije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track