DA LI OVO MENJA TOK RATA? Evo šta će se desiti ako se Rusi povuku iz Hersona i kakav to UTICAJ ima na dalji sukob
Foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

POVLAČENJE ruske vojske IZ HERSONA

DA LI OVO MENJA TOK RATA? Evo šta će se desiti ako se Rusi povuku iz Hersona i kakav to UTICAJ ima na dalji sukob

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se ruske trupe pripremaju za povlačenje iz većeg dela okupirane teritorije Hersona. Ono što se sada ceo svet pita jeste šta će se desiti ako se Rusi zaista povuku iz ove teritorije i kakav to uticaj može da ima na čitav tok rata Ukrajine i Rusije

Reč je o teritoriji koja se prostire na nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, a predviđanja su takva da će se Rusi povući sa teritorije koju su zauzeli na samom početku invazije, a potom je proglasili svojom teritorijom pre nešto manje od dva meseca.

Juče je u Moskvi održan sastanak na kom su govorili ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin, komandant snaga u Ukrajini.

Sergej Šojgu
foto: AP

"Od avgusta, Rusi su ubili 9.500 ukrajinskih vojnika u Hersonu i uspešno odbili do 80% do 90% neprijateljskih projektila", naveo je Surovikin, te dodao da bi "povlačenje zaštitilo živote civila i trupa".

Surovikin je tada istakao da je svestan da je reč o veoma teškoj odluci.

"Ipak, istovremeno bismo sačuvali najvažniju stvar, a to su životi naših vojnika i pre svega borbenu sposobnost pregrupisanjem trupa, koje je uzaludno držati na desnoj (zapadnoj) obali Dnjepra u ograničenom prostoru", rekao je Surovikin.

Naime, zvaničnici i poznavaoci prilika u Rusiji izbegavaju upotrebu reči "povlačenje", te su se odlučili za korišćenje fraze "odstupanje", s ciljem da se grupe pregrupišu sa zapadne na istočnoj strani Dnjepra, gde je nedeljama gradila odbrambene linije, ojačane prirodnom odbranom kao što su kanali i vlažno, močvarno tlo, itd.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici nedeljama su spekulisali da je rusko povlačenje iz grada Hersona, strateški važnog zbog njegove blizine Krimu, bilo neizbežno, te su pozvali na oprez u vezi sa implikacijama povlačenja Moskve dok umanjuju svaku nadu da bi to moglo da izazove brzo napredovanje, prenosi Financial Times.

Jedan zapadni obaveštajni zvaničnik rekao je da je "Herson važan za obe strane".

Kherson, Herson, Ukrajina
foto: EPA Hannibal Hanschke

Kakav odgovor Ukrajine će uslediti - i dalje nije poznato. Kada je reč o ukrajinskim trupama, one na liniji južnog fronta su iscrpljene.

Opcija da krenu za ruskim trupama nije najbolja solucija, s obzirom da bi to uzrokovalo novo krvoproliće, kao i bilo kakve borbe u gusto naseljenim područjima oko grada Hersona.

Šta će se desiti ako se Rusi povuku iz Hersona?

Povlačenje ruskih trupa označava veliku pobedu Kijeva u bici za jugoistok Ukrajine, koja oduzima Moskvi njeno najveće vojno dostignuće u ratu i menja računicu za obe strane kako sukob ulazi u zimu.

S druge strane, u slučaju da se povuku na istočnu obalu, ruske trupe će imati pristupačnije linije snabdevanja, te će imati bolju odbranu.

Osim svoje simbolične vrednosti kao jedinog glavnog grada pokrajine koji je Rusija osvojila u svojoj više od osam meseci dugoj invaziji, Herson ima veliku vrednost kao strateška lokacija odakle Ukrajina može ponovo da kalibrira svoju kontraofanzivu.

Širi region Hersona povezuje kopnenim putem Ukrajinu sa ruskom okupacijom poluostrva Krim, a grad se nalazi otprilike 100 kilometara od prevlake koja pruža Rusiji uski kopneni koridor za snabdevanje svojih trupa iz svojih tamošnjih velikih baza.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

To bi stavilo tri važna puta koji leže na kopnenom mostu i nekoliko ruskih logističkih lokacija i skladišta municije u dometu ukrajinskog raketnog sistema visoke preciznosti isporučenog od strane Zapada — što preti ruti ključnog snabdevanja, koja snabdeva Rusiju sa poluostrva.

Rusi bi mogli da dobiju kontrolu nad 60 odsto regiona Hersona, uključujući i obalu duž Azovskog mora. Sve god ruske trupe imaju kontrolu nad istočnom obalom Dnjepra, ukrajinske snage će imati poteškoće u nameri da oštete ili prekinu dotok sveže vode na Krim.

Deluje kao da je prioritet Surovikina stabilizovanje ruskih odbrambenih linija nakon teških nekoliko meseci. To je postalo jasno u trenutku kada je rekao da će snage koju budu povučene iz Hersona biti korišćene u aktivnim operancijama, uključujući i napade u drugim operativnim zonama.

Kherson, Herson, Ukrajina
foto: EPA Stanislav Kozliuk

Uvek postoji mogućnost da je sastanak u Moskvi osmišljen s ciljem da namami Ukrajinu u zamku, te da Rusi u stvari nemaju nameru da napuste zapadnu obalu.

Ono što je činjenica jeste da se politički neuspeh u Hersonu ne može zakamuflirati.

Zvaničnici koje je postavila Rusija upravljaju gradom i okolinom Hersona od marta. Podelili su ruske pasoše svima koji su želeli, razgovarali su o tome da će rublja zameniti ukrajinsku grivnu i organizovali krađu žita na veliko.

Vojni analitičari su saglasni u tome da će način na koji Rusija treba da se povuče biti ključan za moskovske dugoročne izglede na jugoistoku Ukrajine, piše Financial Times.

Ukrajinska kontraofanziva na severoistoku Ukrajine u septembru izazvala je haotično povlačenje, nakon čega su vojni kapaciteti Rusije bili desetkovani.

(Kurir.rs/Financial Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track