UKRAJINCI ISKORISTILI RUSKO POVLAČENJE! UŠLI U GRAD 15 KM OD HERSONA: Kiselivka je naša, neprijatelj je upravo pobegao! (VIDEO)
Foto: STR / AFP / Profimedia

Oslobodili 12 naselja

UKRAJINCI ISKORISTILI RUSKO POVLAČENJE! UŠLI U GRAD 15 KM OD HERSONA: Kiselivka je naša, neprijatelj je upravo pobegao! (VIDEO)

Planeta -

General Valerij Žaluzni, komandant ukrajinske vojske, saopštio je danas na Telegramu da je ukrajinska armija napredovala u dva pravca na južnom ratištu, koje uključuje regije Herson i Nikolajev i to za 7 kilometara, te da je oslobodila 12 naselja.

"Ne možemo ni da potvrdimo ni da negiramo takozvano povlačenje ruskih okupacionih snaga u Hersonu.

Nastavljamo ofanzivne operacije u skladu sa našim planom", rekao je Žaluzni. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je, podsetimo, u razgovoru sa Sergejem Surovikinom, komandantom ruskih snaga u Ukrajini, naredio povlačenje ruske vojske iz Hersona. Ukrajina je i dalje skeptična prema tom poretku i veruje da bi to mogla da bude zamka.

Ukrajinske trupe danas su ušle u grad Kiselivku u Hersonskoj oblasti koji su okupirali Rusi, navodi se na video snimku na društvenim mrežama koji je geolocirao CNN. "Kiselivka je naša", kaže jedan vojnik na snimku. "Ulazimo. Neprijatelj je upravo pobegao. Slava Ukrajini!"

Na snimcima se vide vojnici ukrajinske 28. brigade kako poziraju ispred znakova grada. Kiselivka se nalazi oko 15 kilometara severozapadno od grada Hersona, duž glavnog puta iz Mikoljeva, koji drže Ukrajinci.

Ukrajinski general: Rusija nije imala drugu opciju osim da pobegne

Glavnokomandujući ukrajinske vojske rekao je da Rusija "nema druge opcije osim da pobegne". "Iza takozvanog gesta dobre volje neprijatelja kriju se značajni napori naše vojske", naveo je Valerij Zalužni na Tviteru. "Kao što se neprijatelj povukao iz Kijeva i Harkovske oblasti, napustio Zmijsko ostrvo, povlačenje iz Hersona je verovatno rezultat naših aktivnih operacija."

Zalužni je samo proteklog dana rekao da je Ukrajina oslobodila stotine kvadratnih kilometara teritorije u napredovanju ka okupiranom gradu Hersonu. On je izrazio skepticizam da će se Rusija dobrovoljno povući iz cele Hersonske oblasti zapadno od reke Dnjepar.

"Za sada ne možemo ni da potvrdimo ni da negiramo informacije o takozvanom povlačenju ruskih okupacionih trupa iz Hersona", rekao je on. "Nastavljamo da vodimo ofanzivne operacije u skladu sa našim planom".

Pojavio se još jedan video iz sela koje su ukrajinske trupe ponovno zauzele. Ovaj put je to Stanislav, blizu obale u regionu Herson.

Kurir.rs&Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track