RUSI ĆE SE NEDELJU DANA POVLAČITI IZ HERSONA: Oglasio se ukrajinski ministar odbrane, spomenuo i NUKLEARNO oružje
Foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

PROCENA RIZIKA

RUSI ĆE SE NEDELJU DANA POVLAČITI IZ HERSONA: Oglasio se ukrajinski ministar odbrane, spomenuo i NUKLEARNO oružje

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u svom obraćanju naveo je da će Rusiji trebati najmanje nedelju dana da povuče snage iz grada Hersona. On je takođe istakao da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to, kako je rekao, ne bi bilo ni pragmatično ni praktično.

Naime, prema obaveštajnim procenama u Hersonskoj oblasti se još uvek nalazi oko 40.000 članova ruske vojske i njihove snage se još uvek nalaze u gradu i oko njega, naveo je Reznikov u intervjuu za Reuters.

Istovremeno ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini ali da u slučaju Rusije treba računati na sve rizike.

"Mislim da ga neće upotrebiti. Ali opet, kada imate majmuna sa granatom za komšiju, morate proceniti sve vrste rizika. Ali mislim da to nije pragmatičan i praktičan korak za njih", rekao je Reznikov za Rojters.

Reznikov je istakao da polaže nadu da su Indija i Kina - zemlje sa kojima Moskva želi da posluje - jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila "crvena linija".

"U kakvom je tehničkom stanju njihovo nuklearno oružje? Da li znate? Ne. Ja? Ne. Oni, takođe, ne znaju. Zato što su poslednji test izveli 1990-ih u Kazahstanu, pre više od 30 godina", zaključio je Reznikov.

(Kurir.rs/Reuters)

Bonus video:

02:48

MILETIĆ: AKO UKRAJINCI OSVOJE HERSON, RUSIJA ĆE ISKORISTITI NUKLEARKE! Putinova vojska ne može da ostvari NJEGOVE CILJEVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track