POČEO SAMIT ASEAN U KAMBODŽI: Sutra se očekuju Bajden, Kećang, ali i Lavrov (FOTO)
Foto: AP/Heng Sinith

TEMA ESKALACIJA NASILJA

POČEO SAMIT ASEAN U KAMBODŽI: Sutra se očekuju Bajden, Kećang, ali i Lavrov (FOTO)

Planeta -

Lideri zemalja jugoistočne Azije započeli su danas godišnji samit ASEAN-a (Asocijacije nacija Jugoistočne Azije) u Pnom Penu u Kamboži, kojim će verovatno dominirati tema eskalacije nasilja i politički zastoj u Mjanmaru, a sutra će da im se pridruži i predsednik SAD Džozef Bajden, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Premijer Kambodže i domaćin ASEAN-a Hun Sen obratio se na ceremoniji otvaranja sa pozivom na budnost i mudrost u vremenima ekonomskih i geopolitičkih previranja.

ASEAN, Kambodža
foto: AP/Anupam Nath

"Sada smo u najneizvesnijem trenutku; životi miliona u našem regionu zavise od naše mudrosti i dalekovidosti“, rekao je Hun Sen, a prenosi Rojters.

Sastanku u Pnom Penu prisustvuju lideri devet zemalja bloka - Bruneja, Kambodže, Laosa, Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura, Tajlanda i Vijetnama.

ASEAN, Kambodža
foto: EPA/Kith Serey

Blok se u principu složio da prihvati Istočni Timor kao 11. člana grupe, navodi se u saopštenju.

Predsednik SAD Džo Bajden pridružiće se sastanku sutra, kao i kineski premijer Li Kećang, japanski premijer Fumio Kišida i južnokorejski predsednik Jun Suk Jol. Takođe će prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ASEAN, Kambodža
foto: AP/Vincent Thian

Nekoliko predstavnika Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) okrivilo je vojnu vlast Mjanmara zbog toga što nisu sproveli mirovni plan koji su zajedno dogovorili prošle godine, a koji uključuje prekid neprijateljstava.

ASEAN, koji je od prošle godine zabranjivao liderima hunte svoje sastanke, ponovio je prošle nedelje svoju posvećenost takozvanom mirovnom konsenzusu u pet tačaka, ali neke članice se zalažu za jači stav.

(Kurir.rs/Reuters)

Bonus video:

02:01

IZBORI U SAD SU PELINKOVAC KOMBINACIJA! Đukić: Rezultati ostavljaju gorko sladak ukus MOGUĆE VEĆE RAZUMEVANJE ZA NAŠU ZEMLJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track