01:31

Rusija je napravila pogrešan potez, ili je povlačenje deo vojne strategije?

povlačenje, ili strategija?

ENIGMA! DOK UKRAJINA LIKUJE NAD RUSKIM POVLAČENJEM, zapadne države obuzdavaju Zelenskog! "Borbe u blatu će preći u borbe na ledu"

Planeta -

Gosti Redakcije su dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i dr Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik na Institutu društvenih nauka i predsednik Foruma za strateške studije i razgovarali su na temu rusko-ukrajinske krize.

Rusija
foto: Kurir tv

Rusko napuštanje strateški važnog grada Hersona i dalje je enigma i izaziva brojne komentare. Vojni vrh objasnio je da je to učinjeno kako bi se izbeglo opkoljavanje, a s druge strane, na tom delu fronta su se prethodno usporile ratne operacije. Da li je napuštanje Hersona iznenađenje ili postoji logično objašnjenje?

Redakcija
foto: Kurir tv

- Rano je za pregovore o Ukrajini. Svuda na bliskom Istoku imamo povećane tenzije. Ovo u Turskoj govori o tome da ni Erdogan nije nedodirljiv - izjavio je Cvetićanin.

Neven Cvetićanin
foto: Kurir tv

-Rat je sredstvo za postizanje političkih ciljeva. Za Ukrajinu je jugoistok cilj. Ušli ste u sukob i nemate vojsku za trajni sukob. Mobilisali su sve što su mogli, dobili su ogomnu podršku NATO-a, jer su dobili loptu, a političko rukovodstvo u Rusiji je loše planiralo ovo rukovodstvo- izjavio je Petrović.

- Zapadne države obuzdavaju Zelenskog jer je u velikom zamahu, da ne krene na Krim jer je Krim prvi prsten ruskih strateških interesa. Rat se seli negde drugde u Donjecku i Zaporožje. Borbe u blatu će preći u borbe na ledu - rekao je Cvetićanin i naglasio da nikako ne treba podcenjivati Rusiju i ove pomake jer oni mogu da kontrolišu sve, dok ukrajinska vojska likuje.

Dragan Petrović
foto: Kurir tv

-Uvek postoji jedan broj ljudi za kamere koji stoje kao propaganda. Moja majka je rođena Mostarka kad dođu četnici pola grada ih dočeka, kad dođu ustaše pola grada ih dočeka. Nemojmo podleći propagandi. Gledano u širem planu ovo je veliki pad Kremlja i težak šamar za autoritet Rusije - izjavio je Petrović.

Kurir. rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja