LAVROV NIJE ŽELEO DA GLEDA OBRAĆANJE ZELENSKOG: Ukrajina pomenula mir, ruski ministar odmah napustio samit?!
Foto: EPA / Khaled Elfiqi, Profimedia

G20 samit na Baliju

LAVROV NIJE ŽELEO DA GLEDA OBRAĆANJE ZELENSKOG: Ukrajina pomenula mir, ruski ministar odmah napustio samit?!

Planeta -

U toku je G20 samit na Baliju, a dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski držao govor, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je navodno bio u hotelskoj sobi.

Na Baliju se od ponedeljka održava G20 samit na kojem se nalaze svi svetski lideri kako bi razgovarali o aktuelnim geopolitičkim pitanjima. Ima mnogo tema koje brinu najviše svetske sile - inflacija, rat u Ukrajini, nuklearno naoružanje, klimatske promene, energija,... U ponedeljak su tročasovni sastanak održali predsednici Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping.

Danas se putem video linka obratio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je poručio svetskim liderima da je vreme da se rat zaustavi. Otkrio je i koji su uslovi za rusku stranu da se rat što pre obustavi, piše “ukrinform.net”.

Rusija se bori da spreči diplomatsku izolaciju na samitu G20 koji se održava na indonežanskom ostrvu Bali, dok su njeni tradicionalni saveznici, Kina i Indija, počeli da se distanciraju od rata u Ukrajini, za koji se u nacrtu saopštenja sa samite navodi da je naneo neopisivu ekonomsku štetu celom svetu.

Šta su članice G20 rekle o ratu u Ukrajini?

Ruski ministar spoljnih poslova i šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je Kijev da uvlači temu rata na samit. Takođe, dodao je da su uslovi Ukrajine za prekid rata neadekvatni. Lavrov je, prema nezvaničnim informacijama, navodno već napustio G20 samit!

Olaf Šolc, Emanuel Makron
foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Predsednik Indonezije Joko Vidodo je pozvao na jedinstvo zemalja članica samita. Rekao je da druga opcija trenutno ne postoji.

"Ne smemo da delimo svet na delove. Ne smemo dozvoliti da svet sklizne u novi hladni rat", rekao je predsednik Indonezije.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je razgovao sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom. Obojica su zaključili da se nuklearni rat nikada ne bi smeo voditi.

Premijer Indije Narendra Modi je apelovao na lidere zemalja članica G20 da se vrate diplomatiji kako bi se rat što pre okončao. Naveo je da se mora pronaći put da se obustave vatrena dejstva i da se rat reši diplomatskim putem.

Riši Sunak, premijer Velike Britanije, je osudio rusku "invaziju" na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine. Prema njegovim rečima, taj postupak Rusije je direktan prekršaj kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države (misli se na Ukrajinu).

VEĆINA ČLANICA OSUDILA RAT

Narendra Modi, indijski premijer i Si Đinping, predsednik Kine, izrazili su zabrinutost zbog rata, piše britanski "Gardijan", dok su se američki zvaničnici zalagali da u konačnom saopštenju za medije i javnost još više okrivi Rusija.

U nacrtu saopštenja se navodi da je "većina članica oštro osudila rat u Ukrajini“ i naglašava da "on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće krhkosti u globalnoj ekonomiji“.

Domaćin samita, Indonezija, pokušava da svede reference na rat na minimum, tvrdeći da G20 nije bezbednosni forum i da će ponavljanje dobro poznatih stavova sprečiti napredak po pitanjima kao što su globalni dug i oporavak posle pandemije.

"Svi zavisimo od ovih principa. Oni su fundamentalne stvari međunarodnog reda. Mora se to poštovati. Primetno je da nema predsednika Rusije Vladimira Putina. Možda bi sve bilo drugačije, možda bismo rešili problem da je on prisutan", naveo je premijer Velike Britanije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je kao ključnu tačku istakao važnost saradnje Pariza i Pekinga. Naveo je da je ta saradnja ključna kako bi se prevazišla kriza u Ukrajini.

Nemački kancelar Olaf Šolc je naveo da je rat Rusije protiv Ukrajine apsolutno neprihvatljiv i da nuklearno oružje ne sme da se koristi. Šolc je rekao da će nastaviti da pokušava sa direktnim pregovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o kraju rata.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track