DRON IZ NOĆNE MORE: Izraelci razvili oružje budućnosti, letelicu sposobnu da neprijatelja, gde god se sakrio, PRONAĐE I UNIŠTI
Foto: Printscreen Twitter

napravljen za gradsko ratovanje

DRON IZ NOĆNE MORE: Izraelci razvili oružje budućnosti, letelicu sposobnu da neprijatelja, gde god se sakrio, PRONAĐE I UNIŠTI

Planeta -

Novi izraelski dron Lanius probudiće kod mnogih ljudi najgore noćne more, piše portal Drajv, specijalizovan za vojne teme, prikazujući novu tehnologiju za urbano ratovanje. To je letelica sa daljinskim upravljanjem, programirana za traženje cilja i napad, a njegov dizajn je zasnovan na tehnologiji koju koriste trkački dronovi. Lanijusi su mali smrtonosni dronovi, sposobni da provale u tunele i slične zatvorene prostore, prenosi Jutarnji list.

Prema specifikacijama, Lanius dostiže brzinu od oko 70 kilometara na sat, maksimalna težina je 1,25 kilograma, a ograničeno vreme leta je sedam minuta. Može da nosi eksploziv i ne mora njime upravljati čovek. Dron je sposoban da mapira oblast u kojoj se kreće u 3D obliku.

U promotivnom videu kompanije Elbit, grupa vojnika je okružena neprijateljskom vatrom u gradskom okruženju. Saterana u ćošak, ona odlučuje da iskoristi Laniusa. Vojni komentatori odavno predviđaju da je mali i brz dron koji leti kroz složene zatvorene prostore izuzetno primenljivo oružje za urbano ratovanje.

U promotivnom videu, neka vrsta drona majke se spušta i spušta tri Lanija na područje misije, nadoknađujući relativno kratko trajanje Laniusa (sedam minuta). U drugom snimku, vojnik vadi Lanius iz svog ranca i šalje ga u akciju, pokazujući da se opasna mala dron takođe može lansirati ručno.

Problem razlikovanja civila od vojnika navodno je rešen sposobnošću drona da prepozna ko je neprijatelj. Ali pitanje je koliko bi Lanius bio pouzdan u situacijama kao što su talačke krize. Međutim, čini se da Lanius zahteva zeleno svetlo operatera pre akcije, kao što je navedeno na Elbitovoj veb stranici, piše Drive. Nije sasvim jasno kako se rešava problem gubitka veze na izuzetno teškim terenima.

Lanius bi svakako trebao povećati preživljavanje svog operatera. Istovremeno, piše Drive, može se koristiti višestruki Lanius. Primeri misija koje može da izvrši da bi ispunio svoju svrhu uključuju mapiranje industrijskog kompleksa ili „neutralisanje“ neprijateljskog snajperista. Ako naiđe na pretnju, može automatski da napadne metu. Lanius matični tip se može koristiti za slanje čitavog niza robotskih vozila, bilo zemaljskih ili vazdušnih, za podršku vojnoj misiji.

Izraelski Lanius nije ni prvo ni jedino zastrašujuće oružje. Kineska bespilotna letelica opremljena mitraljezom je isto tako sjajna. Iako zastrašujuće, one su oružje budućnosti, ističe autor Drajva u svojoj analizi veštog letećeg ubice Lanijusa. Očekuje se da će se ovo oružje dalje razvijati. Američka vojska već uvežbava odbranu od „urbanih rojeva“, dronova raspoređenih u urbanim centrima.

General-potpukovnik Skot Mekin je u ranijem komentaru za Drajv opisao kako američka vojska ima svoje rojeve bespilotnih letelica, ali i kako se sprema za napad. "U nekim slučajevima smo bili u mogućnosti da preletimo 50 ili više dronova iznad urbanih područja koje kontroliše jedan operater. Ovo je, verujem, veliki napredak u našim mogućnostima dronova", prokomentarisao je MeKin.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track