ITALIJANI PRAVE GRAD NA VODI ZA 60.000 LJUDI! Zavirite u luksuzno plutajuće carstvo, ovo je NAJVEĆE PLOVILO IKADA (FOTO/ VIDEO)
Foto: Lazzarini

projekat koji oduzima dah

ITALIJANI PRAVE GRAD NA VODI ZA 60.000 LJUDI! Zavirite u luksuzno plutajuće carstvo, ovo je NAJVEĆE PLOVILO IKADA (FOTO/ VIDEO)

Planeta -

Italijanski dizajnerski studio Lazzarini objavio je prve fotografije neverovatnog koncepta gigajahte u obliku kornjače, najvećeg plovila ikada koje može da primi čak 60.000 ljudi!

Ovaj dizajnerski studio poznat je po maštovitim konceptima futurističkih jahti, ali je projekat Pangeos, koji su Italijani nazvali terajahtom, nešto što do sada nije viđeno i pomera sve granice kada su u pitanju velika luksuzna plovila.

Lazzarini, Pangeos jahta
foto: Lazzarini

Zapravo, reč je o omanjem, raskošno urađenom gradu na vodi koji je dugačak 550 metara, a 610 metara širok.

Odabran je oblik kornjače, a ovu neverovatnu terajahtu pokreće devet električnih motora koji pružaju maksimalnu brzinu od samo 10 km/h.

Ima gaz od čak 30 metara, pa je trup broda podeljen u nekoliko blokova, dok se struktura takođe može pohvaliti ogromnim vratima na krmi koja omogućavaju drugim brodovima da uđu u ovo plutajuće luksuzno carstvo.

Lazzarini navodi da će uz napajanje preko solarnih ploča na krovu, "krila" broda tokom plovidbe dobijati energiju od talasa, te tako krstariti bez emisije štetnih gasova.

Među bogatim sadržajima na brodu, Italijani ističu brojne trgovačke centre, hotele, dva heliodroma, garaže za automobile, šetališta, bazene, luksuzne apartmane...

1 / 19 Foto: Lazzarini

Pangeos je zasad samo impresivni koncept, ali se Lazzarini nada da će ga jednog dana pretvoriti u stvarnost. Italijani su već pronašli i dovoljno veliko brodogradilište u Saudijskoj Arabiji gde bi Pangeos mogao biti napravljen.

Za izgradnju ove italijanske gigajahte biće potrebno osam godina, a projekat je procenjen na vrtoglavih osam milijardi dolara!

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track