DA LI SU UKRAJINSKI POMORSKI DRONOVI ZAISTA NAPALI NAFTNI TERMINAL KOD NOVOROSIJSKA?! Transnjeft: Nikakvog napada nije bilo
Foto: Twitter/harry_lye, Shutterstock

Jedni slave drugi negiraju

DA LI SU UKRAJINSKI POMORSKI DRONOVI ZAISTA NAPALI NAFTNI TERMINAL KOD NOVOROSIJSKA?! Transnjeft: Nikakvog napada nije bilo

Planeta -

Vest da su ukrajinski pomorski dronovi napali luku Novorosijsk prvo se pojavila na ruskom Telegramu, odakle se proširila na sve društvene mreže, a informaciju o tome prenli su pojedni ruski mediji, odjeknula je ponovo kao i napad na Sevastopolj 29. oktobra 2022.

Naime, kao je saopšteno ukrajinski pomorski dronovi napali su naftni terminal u luci Šesharis kod Novorosijska. Napad se dogodio u noći 17. na 18. novembar. Napad je bio skoro indentičan kao i poslednji na Sevastopolj, navodi se na Telegramu i na društvenim mrežama. U ovom napadu navodno nije zabeležena ozbiljna šteta.

Mnovi ruski vojni analitičari su postavljali pitanje da li će i ovaj put ruske vlasti tražiti pismene granacije da Ukrajina ne napada.

Međutim, zvanični predstavnik Transnjefta Igor Demin demantovao je da je bilo bilo kakvih napada na luku pored Novorosijska.

Kompleks za pretovar Sheskharis nalazi se u Novorosijsku i deo je Černomortransnjeft AD, podružnice Transneft PJSC.

Ovo je krajnja tačka glavnih cevovoda kompanije na Krasnodarskoj teritoriji , koji obezbeđuju transport nafte sa polja u Zapadnom Sibiru , Azerbejdžanu i Kazahstanu .

Ukrajinci u šturim informacijama o ovom dronu navode da ovo bezposadno površinsko plovilo ima autopilot , video podsistemima (uključujući noćno osmatranje), rezervnim komunikacionim modulima i borbenom funkcionalnošću. U opremu uključeni su troškovi zemaljske, autonomne kontrolne stanice, transportnih sredstava i skladišta, kao i kao i centar za obradu podataka.

dron
foto: Twitter/harry_lye

Taktičko tehničke karakteristike

Dimenzije: dužina 5,5 m

Težina: 1000 kg

Operativni radijus 400 km, maksimalni radijus 800 km

Autonomija: do 60 sati

Težina borbenog tereta: 200 kg

Navigacija: GNSS, inercijalni, vizuelni, video prenos do 3 HD video strima,

kriptozaštita za 265 bitno šifrovanje

Cena: 250.000 američkih dolara

Kurir.rs/A.M/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track