"AKO RAKETA POGODI ZAPOROŽJE, VELIKA JE OPASNOST OD NUKLEARNE KATASTROFE!" Obradović: Obe strane je koriste kao ucenjivačko oružje
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

rat u ukrajini

"AKO RAKETA POGODI ZAPOROŽJE, VELIKA JE OPASNOST OD NUKLEARNE KATASTROFE!" Obradović: Obe strane je koriste kao ucenjivačko oružje

Planeta -

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Timovi Međunarodne agencije za atomsku energiju prijavili su da su snažne eksplozije potresle područje oko nuklearke.

Rat u Ukrajini
foto: Kurir tv

O čitavoj situaciji oko ukrajinsko-ruskog sukoba razgovarali su Biljana Šahrimanjan Obradović, Centar za stratešku analizu i Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista 'Politika' iz Moskve.

- Nuklearka služi kao jedno ucenjivačko oružije. Ponavljam mesecima unazad da postoji mogućnost da je celo područje već minirano na teritoriji Zaporožje, ukoliko dođe do povlačenja - rekla je Obradović.

Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir tv

Kako je najavljeno isključenje struje širom Ukrajine i 40 odsto infrastruktrure uništeno, Samardžić je predočio da će Rusija ostati u mestu, ali koristiti novu vrstu ratovanja i ratovaće samo uz pomoć raketa i dronova.

- Stvar je da ne dođe do izlivanja radioaktivnih materijala, a nuklearka je napravljena kao takva da do toga ne dođe. Opsanost postoji jedino od raketa, ako neko bude ciljano napao elektranu - rekao je Samardžić.

Slobodan Samardžija
foto: Kurir tv, Redakcija

- Gađanja infrastrukturnih obejkata jeste plan Rusije da izazove nezadovoljstvo, proteste, nemire i da sam narod traži ostavku predsednika. Cilj je da se izazove razočarenje u narodu da bi sami tražili poboljšanje svog života. Ipak narod u Ukrajini se pokazao kao veoma izdržljiv ovih devet meseci oni nisu izlazili na trgove, jer znaju da neko njihov gubi život na polju i neće tek tako dići ruke - rekla je Obradović.

Oglasio se Erdogan

„Prema informacijama koje sam dobio od svog direktora obaveštajne službe o SAD i Rusiji, nijedna od njih neće pokušati da upotrebi nuklearno oružje“, rekao je Erdogan, prenosi zvanična novinska agencija Anadolija.

Rusija je dobila i novog saveznika. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je da će politika izolacije Rusije dovesti do ozbiljnih posledica po evropske zemlje. Kaže da je cena beskrajna i da je Evropa plaća, a sa njom i Poljska.

Rusija ukrajina
foto: Kurir tv

- Poteže se pitanje da li je Rusija i zvanično članica ujedinjenih nacija, iako je samo nasledila Sovjetski savez. Onog trenutnka kad se sovjetski savez raspao trebalo je da Rusija zvanično napiše pristupnicu. Potpuno je besmisleno zamislti funkcionisanje EU bez jedne toliko ogromne države - rekao je Samardžić.

- Nikome Erdogan nije saveznik. Turska oseća puls svetskih promena i okreće se u pravcu koji joj odgovara - rekla je Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track