05:13

DA LI AMERIKA PRELAZI CRVENU LINIJU KINE? Politikolog: SAD primaju k znanju stanovište jedne Kine, ali ga relativizuju

DA LI AMERIKA PRELAZI CRVENU LINIJU KINE? Politikolog: SAD su itekako svesne stanovišta "Jedne Kine", ali ga u praksi relativizuju

Planeta -

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da prestanu sa „krivljenjem principa Kine“. Javni poziv se događa uoči samita G20 u Indoneziji koji je planiran za sledeću nedelju kada se očekuje da će se kineski predsednik Si Đinping sastati sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom.

Ovim povodom u redakciji je gostovala prof. dr Dragana Mitrović, sa Fakulteta političkih nauka, rukovodilac i osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Dobro je da se predsednici Kine i Amerike sreću, razgovaraju i razmenjuju stavove. Uvek je bolja komunikacija od prekida kontakata. Bilo je očekivanja da će se na ovom skupu sastati i predsednik Rusije i Amerike. Susreti mogu doprineti približavanju gledišta i da se po pitanju Ukrajine dođe do nečega što bi vodilo primirju - rekla je Mitrović

Ona je izjavila da ne očekuje da će pojačana retorika Kine dovesti do vojnog sukoba između ove zemlje i Tajvana.

- Ne mora da znači da će doći do drastičnog vojnog sukoba, to ni ne očekujem. Kina smatra Tajvan crvenom linijom. Sve što kinesko rukovodstvo radi, pa i trenutna pojačana retorika, jeste u cilju naglašavanja da se po svaku cenu zastupa stanovište jedne Kine - rekla je Mitrović i dodala:

Kao odgovor na vojnu dominaciju SAD, kao i provokacije koje dolaze od njihovog odnosa sa Tajvanom, poput nedavne posete gospođe Pelozi i prodaje naoružanja, Kina nastavlja sa modernizovanjem i unapređenjem svoje armije.

tajvan, kina, sad
foto: Shutterstock

To radi kako bi demonstrirala sve veću vojnu moć i odvraćala SAD eventualnog mešanja u odnose sa Tajvanom. Tajvan, takođe, ima respektabilnu armiju, ali sopstvenim snagama ne bi bio u stanju da se odbrani od Kine. Sa SAD je to već druga priča.

Mitrović je ocenila da mogućnost vojnog mešanja Japana ne postoji.

- Japan, iako je deo indopacifičke doktrine i u dobrim odnosima sa SAD, on ne namerava da se vojno uključi u bilo koje pitanje vezano za Kinu. Japan takođe ima moćnu armiju, ali ona nije dovoljno jaka da se suprotstavi eventualnom napadu Kine - rekla je Mitrović i istakla poziciju SAD kao ključno pitanje.

Južno kinesko more, ostrvo
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

- Pitanje svih pitanja da li će SAD uspeti da sačuvaju svoju globalnu dominaciju ili će ona biti okrnjena narastanjem drugih globalnih sila. Kinesko more u kojem se odvija veliki deo međunarodne trgovine, Amerika smatra međunarodnim prostorom koji pripada svima podjednako, dok ga Kina smatra svojm, kao i da čini uslugu svakome ko taj prostro korist. To pitanje je nerešeno kao i potpuno prihvatanje stanovišta "Jedne Kine" kojeg se Kina čvrsto drži, dok su SAD sklone da relativizuju šta se pod Jednom Kinom podrazumeva. - zaključila je Mitrović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track