SIRSKI NAREDIO POVLAČENJE NA REZERVNE POLOŽAJE: Ukrajina više ne može da zadrži juriše Rusa PRIMEĆENI POKRETI TRUPA I KOD HARKOVA
Foto: AP Vadim Ghirda

ofanziva

SIRSKI NAREDIO POVLAČENJE NA REZERVNE POLOŽAJE: Ukrajina više ne može da zadrži juriše Rusa PRIMEĆENI POKRETI TRUPA I KOD HARKOVA

Planeta -

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski upozorava da se situacija na frontu u prethodnih nekoliko dana naglo pogoršala!

Sirski je takođe potvrdio povlačenje ukrajinskih trupa iz Berdičija i Semjenovke kod Avdijivke odnosno iz Novomihajlovke kod Marjinke.

- Neprijatelj je pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta koncentrisao svoje glavne napore u nekoliko pravaca i stvorio značajnu prednost u snagama i sredstvima - napisao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine na svom kanalu na Telegramu.

Sirski navodi da se najteža situacija razvila na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu gde se vode žestoke borbe.

- Neprijatelj je rasporedio do četiri brigade na tim pravcima i pokušava da razvije ofanzivu zapadno od Avdijivke i Marjinke probijajući se do Pokrovska i Kurahova na nove linije zapadno od Berdičija, Semjenovke i Novomihajlovke. Uopšteno govoreći, na tim pravcima, neprijatelj je postigao određene taktičke uspehe, ali nije mogao da ostvari operativnu prednost - napisao je Sirski i dodao da se brigade koje su obnovile svoju borbenu sposobnost premeštaju na borbena područja kako bi zamenile jedinice koje su pretrpele gubitke.

Kritično je prema njegovim rečima i kod Časiv Jara.

Sirski je takođe rekao da nema znakova neposredne pripreme neprijatelja za ofanzivne akcije na severu Ukrajine, ali da postoji povećan broj i pregrupisavanje neprijateljskih trupa u pravcu Harkova.

Mnogi ruski vojni blogeri na Telegramu, podsetimo, navode da su ruske snage zauzele Kislovku kod Kupjanska i objavljuju snimke sa ruskom zastavom u selu.

Ukrajina za sada nije zvanično potvrdila gubitak Kislovke, međutim, ukrajinski Telegram kanal DeepState, blizak obaveštajnim službama, navodi da je u petak došlo do ruskog proboja na tom delu fronta.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da je osvojena Novobahmutovka koja se nalazi severozapadno od Avdijivke. DeepState navodi da je selo izgubljeno i da su Rusi osvojili i Berdiči.

Bonus video:

01:53

SVE PARE KOJE SU NAMENJE UKRAJINI SE VRAĆAJU U SAD! Malagurski izneo šok tvrdnje: Trećina zemlje PRODATO američkoj firmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track