03:22

Spasić: Ako dođe do invazije na Tajvan JAPAN ĆE SE SIGURNO UMEŠATI

KURIR TV

ODNOSI KINE I AMERIKE SU NAJVAŽNIJI ODNOSI ZA STABILNOST SVETA! Spasić: Ako dođe do invazije na Tajvan JAPAN ĆE SE SIGURNO UMEŠATI

Planeta -

Ukoliko dođe do napada Kine na Tajvan, Japan neće ostati ravnodušan. Dugogodišnji rivali istoka, mogu da izazovu masovne međusobne napade.

Japan je već počeo da priprema stanovništvo na mogući ratni scenario, a Amerika svakako ima svoju ulogu u ovim političkim previranjima.

Nakon što je Nensi Pelosi posetila Tajvan, Si Đinping je eskalirao tenzije ispaljivanjem balističkih projektila u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana u velikoj vojnoj vežbi.

Različita su mišljenja Tokija I Vašingtona kada bi moglo doći do rizika od vojnih operacija. Ukoliko bi Kina donela odluku da želi da osvoji Tajvan, malo je stručnih analiza šta bi to značilo za Japan. Napadom na Tajvan Kina bi smanjila vitalne trgovinske puteve Japana, pa zbog toga vlasti u Tokiju I nagoveštavaju da neće ostati skrštenih ruku.

Kina, Tajvan
foto: Shutterstock

Ako Japan počne da izdvaja 2 procenta novca od budžeta umesto dosadašnjih jedan odsto, postao bi treća najveća vojna sila sveta. Kina u svakom slučaju negoduje Američke poteze prema Tajvanu, jer to izaziva nove varnice u ovom delu Azije.

Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao mogućeg sukoba i uplita Japana.

Zoran Spasić
foto: Kurir Televizija

- Kina nikada nije rekla da se zalaže da nasiljem rešava vojne probleme. Mada isto tako nije isključila da neće vojnim putem vratiti Tajvan i to je crvena linija. Uplitanje Japana je sasvim očigledno i očekivano upravo zbog geopolitičkih i geoistorijskih činjenica. Opet Japan je i saveznik Amerike, imaju i vojno američku bazu gde ima 30.000 vojnika, naravno da se takav potez Japana očekivao - rekao je Spasić.

Predsednik Si Đinping istkao je da bi Kina morala da podigne svoju borbenu gotovost na viši nivo i da se dodatne obuke vrše kako za stanovništvo tako i za profesionalnu vojsku. Kao odgovor na to tajvanska predsednica je poručila da Tajvan mora da se pripremi za invaziju i da će podići vojni budžet za 13% odnosno 19 milijardi dolara.

Advokat Čedomir Stojković dotakao se izjave predsednika Kine i istakao da je čista laž. Potom je i ispričao istoriju Narodne Republike Kine i Republike Kine za koju on misli da je najtačnija.

- Da li ste ikada čuli u istoriji bilo koje zemlje da komunisti pričaju istinu? To se nije desilo nikada. Postoje dve Kine, Narodna Republika Kina i Republika Kina odnosno Tajvan. Ta Republika Kina, današnji Tajvan, je bio osnivač UN, a Narodna Republika Kina izopštena i šutnuta u ćošak. Pa onda kada se Zapad borio protiv Staljinističkog Sovjetskog saveza onda se svet ujedinio u borbi protiv Staljina. U toj borbi 1979. godine ujedinila se Narodna republika Kina sa Amerikom. Mada zauzvrat su tražili da oni sada budu priznati u svetu. Amerika je tada rekla da se neće mešati u njihove razgovore o ujedinjenju, ali da neće tolerisati nikakve vojne sukobe. Kina se tada obavezala da neće napadati niti pretiti Tajvanu - rekao je Stojković.

Zoran Spasić
foto: Kurir Televizija

Spasić se osvrnuo na izjavu predsednice Tajvana koja je izjavila da će u slučaju kineskog napada tražiti pomoć zapadnih zemalja.

- Najvažniji odnosi za stabilnost sveta su odnosi Kine i Amerike. Zato ja ne verujem u taj sukob - rekao je Spasić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track