MOĆNI SARMAT POUZDAN ŠTIT RUSIJE U NAREDNIH 50 GODINA: Raketni sistem već pušten u serijsku proizvodnju! ZAMENIĆE SATANU!
Foto: AP / Russian Defense Ministry

generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“ Vladimir Degtjar

MOĆNI SARMAT POUZDAN ŠTIT RUSIJE U NAREDNIH 50 GODINA: Raketni sistem već pušten u serijsku proizvodnju! ZAMENIĆE SATANU!

Planeta -

Najnovija interkontinentalna balistička raketa „sarmat“, koja je puštena u serijsku proizvodnju, osiguravaće bezbednost Rusije u narednih 40-50 godina, saopštio je generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“ Vladimir Degtjar.

„Raketni sistem 'sarmat' već je pušten u serijsku proizvodnju. Osigurani su neophodni materijali i proizvodna oprema. 'Sarmat' će u narednih 40-50 godina jačati borben potencijal Oružanih snaha i pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji.

U današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdan štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira“, rekao je Degtjar u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

„Sarmat“ će zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „Vojvoda“ (po klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „sarmat“ nema pandana u svetu. Ona će moći da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu, i takođe će moći da pogodi mete bilo gde u svetu, navode ruski eksperti.

Raketa je prvi put lansirana u aprilu 2022. godine sa kosmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja. Tada je saopšteno da su sve karakteristike rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile zadato područje na poligonu na Kamčatki.

U junu je saopšteno da su preduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos“ pokrenula serijsku proizvodnju raketa „sarmat“, te da će prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track