Najnovije vesti

MOSKVA: Mi ne izvodimo vazdušne udare po socijalno važnim, infrastrukturnim objektima u Ukrajini!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Peskov objasnio

MOSKVA: Mi ne izvodimo vazdušne udare po socijalno važnim, infrastrukturnim objektima u Ukrajini!

Planeta

Rusija je danas odbacila tvrdnje da izvodi vazdušne udare po socijalno važnim, infrastrukturnim objektima u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija to ne čini i da se "tome posvećuje posebna pažnja".

Na pitanje da li je Kremlj zabrinut zbog toga što ruski vojni udari na infrastrukturu utiču na živote običnih Ukrajinaca, koji su ostali bez grejanja, struje i vode, Peskov je rekao da "nema udara po socijalnim objektima".

"Specijalna vojna operacija ispunjava svoje zadatke. Udara po socijalnim objektima nije bilo, niti ih ima. Što se tiče ciljeva koji su direktno ili indirektno povezani sa vojnim potencijalom, oni su, naravno, podložni poražavanju", dodao je Peskov.

Novinari su Peskovu citirali reči ruskog predsednika Vladimira Putina da civilno stanovništvo ne bi trebalo da pati od granatiranja, ofanzivnih i protivofanzivnih akcija, napominjući da u stvarnosti ljudi na ovaj ili onaj način i dalje trpe od ruskih udara.

"Rukovodstvo Ukrajine ima sve mogućnosti da situaciju vrati u normalu, ima svaku priliku da reši situaciju tako što će da ispuni zahteve ruske strane i, shodno tome, zaustavi sve moguće patnje lokalnog stanovništva", rekao je portparol Kremlja.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija udara na ukrajinsku infrastrukturu kao odgovor na zapadne isporuke oružja Ukrajini, prenosi Interfaks.

"Udaramo na infrastrukturne objekte u Ukrajini kao odgovor na pumpanje ove zemlje zapadnim oružjem i bezobzirne pozive Kijeva na vojnu pobedu nad Rusijom", kazao je Nebenzja na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, sazvanom na inicijativu Ukrajine zbog novog masovnog granatiranja infrastrukture.

Ruske snage će nastaviti da napadaju sve dok Kijev ne zauzme "realističan stav" i ne vrati se za pregovarački sto, kazao je Nebenzja, ali nije precizirao kako udari na civilnu infrastrukturu utiču na borbenu sposobnost oružanih snaga Ukrajine.

Nebenzja je optužio ukrajinsku vojsku da je odgovorna za civilne žrtve u Ukrajini, rekavši da su "fragmenti raketa ili projektili koji su zalutali pogodili one objekte u koje Rusija nije ciljala".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji se obratio putem video veze, zatražio je od UN da pošalju u Ukrajinu misiju eksperata kako bi izučili stanje posebno važne infrastrukture.

Rusija izvodi masovne udare na energetsku infrastrukturu Ukrajine od početka oktobra. Poslednji takav napad dogodio se 23. novembra. Prema rečima Zelenskog, Rusija je ispalila 67 projektila, zbog čega su bez struje Kijevska, Odeska i Černigovska oblast.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track