06:35

Geopolitičko sukobljavanje

PUTIN ĆE BITI UBIJEN KADA SE RAT ZAVRŠI?

STRAH OD REPRIZE SITUACIJE U ČERNOBILJU! Mlakar: Ovo je rat iscrpljivanja, vraćamo se u rovove! Vitorović: Sve će dugo trajati!

Planeta -

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Oleksej Arestovič, je izjavio da predviđa da će, ukoliko izgubi rat, ruski predsednik Vladimir Putin biti ubijen, što je bila sudbina ruskih careva koji su gubili.

Ove navode, nestanaka struje, posebno u Zaporožju, kao i žestoke borbe u Donbasu diskutovali su gosti jutarnjeg programa Kurir TV, Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs, i Zoran Vitorović, novinar.

Zoran Vitorović
foto: Kurir tv, Redakcija

Vitorović je izneo svoje mišljenje putem video linka iz Jerevana.

- U suštini zna se mehanizam po kome se reaguje. Ne vidim ništa novo, suštinski i ono što smo ponavljali hiljadu puta treba ponoviti. Kada se pogleda obim trgovinske razmene između Ukrajine i Rusije taj se obim povećao za 9 procenata - preneo je Vitorović.

Zoran Vitorović
foto: Kurir tv, Redakcija

Struja i voda se postepeno vraćaju u gradove u Ukrajini. Ruske snage kažu da nisu ispaljivale projektile, a navode da je razaranje Kijeva rezultat pada PVO od strane inostranih i ukrajinskih snaga, prokomentarisao je Mlakar.

- Kijev je i dalje pod mrklim mrakom, Odesa je bez struje, a interesantno je da svaki put kad Ukrajina izazove neku akciju na Krimu, dođe do osvetničkog udara strateških bombardera, kao odgovor druge strane - rekao je Mlakar.

Vitorović je objasnio ugroženost energetskog sistema i tačnost informacija kojima raspolažemo.

- Rusija ide na razbijanje takozvanih spoljnih prstenova odbrane. To su infrastruktura i saobraćaj kao prvi prsten, a druga dva rezervna su gasovodi i nafta. Najgora stvar kada se o tome debatuje sa strane, znači da se neke stvarii kreću u pravcu koji nije dobar. Da li će Rusija upotrebiti nuklearku, ili Ukrajina, ne znam, nadam se da neće niko - rekao je Vitorović.

Stvarna opasnost od mogućeg nuklearnog udara je pitanje na koje niko ne može predvideti i dati odgovor.

- Ovde je osetljivost teme nuklearne energije zbog one u Černobilju. Strašan medijski pritisak je taj da će svakog trenutka neko pritisnuti dugme i lansirati raketu - rekao je Mlakar i naveo kako to nije tako jednostavno i zahteva određenu proceduru.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je danas da je sprečila teroristički napad ukrajinskih specijalnih snaga na Južni gasni koridor (Turski tok), a građani Ruske Federacije koji su umešani u pripremu terorizma su pritvoreni

- Eksperti su odradili svoj posao u poslednjih godinu dana. Organizacija za ugovor kolektiva bezbednosti završila je ceo taj rad. Proturena laž da je ova organizacija pred raspadom, nije tačna. Ona je pojačala svoje aktivnosti i borbu protiv svih elemenata koje bi destabilizovale ceo ovaj region - ispričao je Vitorović.

Andrej Mlakar
foto: Kurir Austrija

Izjave da se "Putin bori i boji za svoj život", Mlakar je okarakterisao kao potpunu laž.

- Saša Arestović nije kredibilan da priča o Rusiji, smešno je. Čovek koji je prvo hvalio NATO pakt, pa ga posle pljuvao. On nije kredibilan da priča o istoriji, posebno ne Rusije. Vidimo jasnu situaciju. Ako vi niste osvojili Herson prvog septembra trebali ste biti na Krimu, a Herson je pod žestokim udarima ruske artiljerije. Mi ne možemo pričati o nekom uspehu i ofanzivi jer te ofanzive nije bilo - rekao je Mlakar i podsetio na ogromnu želju Ukrajine da osvoji Krim.

02:35

OVO JE RAT ISCRPLJIVANJA ! Sve se vraća u rovove 1915. godine na Zapadnom frontu.

- Ovo je rat iscrpljivanja, imamo situaciju kao da smo u rovovima 1915. godine na Zapadnom frontu - dodao je Mlakar.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da započne pregovore i prekine sukobe, jer će u suprotnom Ukrajina biti suočena sa "potpunim uništenjem"

- To su najbolji pokazatelji da će rat jako dugo trajati! Situacija se posmatra iz ugla Evrope i anglosaksonskih medija, a život je negde dalje, nisu ove stvari kao što se čine - rekao je Vitorović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track