KAKO JE ZAUZET BERDJANSK NA POČETKU RATA U UKRAJINI: Marinci Crnomorske flote i Kaspijske flotile iz jednog smera upali u grad
Foto: Foto: Printscreen Twitter

mornarička pešadija ruske mornarice

KAKO JE ZAUZET BERDJANSK NA POČETKU RATA U UKRAJINI: Marinci Crnomorske flote i Kaspijske flotile iz jednog smera upali u grad

Planeta -

Ruske trupe su, zahvaljujući veštim akcijama snaga flote, uspele da iskrcaju marince Crnomorske flote i Kaspijske flotile u rejon Berdjansk i zauzmu grad. Ovo je saopštio zamenik glavnokomandujućeg Ratne mornarice general-potpukovnik Viktor Astapov.

„Vešto delovanje snaga flote omogućilo je da se prevari neprijatelj i iskrcaju marinci Crnomorske flote i Kaspijske flotile u rejon Berdjansk. Glavni deo marinaca flote ušao je kopnenim putem na oslobođenu teritoriju“, rekao je on u intervjuu objavljenom u petak za list Krasnaja zvezda u vezi sa 317. godišnjicom ruskih marinaca koja se obeležava 27. novembra.

Takođe je istakao značajnu ulogu marinaca u oslobađanju ne samo Berdjanska i Mariupolja, već i drugih gradova i naselja Donbasa.

„Svež primer je zauzimanje naselja Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, u čemu su glavnu ulogu odigrale akcije Korpusa marinaca Pacifičke flote, potvrđujući njihovu visoku pripremljenost i motivaciju za pobedu“, dodao je Astapov.

Dan marinaca je profesionalni praznik ruske mornarice, od 1996. godine obeležava se svake godine 27. novembra. Osnovan naredbom glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije Feliksa Gromova od 19. decembra 1995. godine.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track