DOLE KINESKA KOMUNISTIČKA PARTIJA, DOLE SI ĐINPING: Pobuna u Šangaju! Počelo zbog kovid mera, a preraslo u pobunu protiv vlasti
Foto: Printscreen Twitter

kineska obojena revolucija

DOLE KINESKA KOMUNISTIČKA PARTIJA, DOLE SI ĐINPING: Pobuna u Šangaju! Počelo zbog kovid mera, a preraslo u pobunu protiv vlasti

Planeta -

Od poslednjih najava zaključavanja u Pekingu i požara u Umrmučiju širom kineskih gradova došlo je do prosteta građana, kojima se politika "nulte tolerancije" protiv kovida nimalo ne dopada, a još manje žele u novi lokdaun.

Društvene mreže preplavili su snimci okupljenih građana iz velikog broja gradova, trenutno Šangaja i Pekinga, koji su protiv kovid mera i zaključavanja, u trenutku kada Kina beleži rekordne cifre obolelih i hitno gradi nove karantine i bolnice.

Trenutno najviše snimaka stiže iz Šangaja gde su se čuli povici "Dole sa partijom", "Dole sa Si Đinpingom".

Prema nekim procenama okupilo se između 500 i 1.000 nezadovoljnika ovog višemilionskog grada, a demonstranti su munjevito bili okruženi policijom sa svih strana.

Kineski emigranti iz SAD već na Tviteru komentarišu da je ovo početak građanske neposlušnosti u Kini i da je vlast prešla granicu i da gubi podršku naroda, a u Kini ta granica je partija.

Inače pobune i sukobi počeli su pre sedam dana u jednoj tajvanskoj fabrici ,gde se 100.000 radnika zbog neisplaćenih plata i uvođenja karantina sukobilo sa policijom zbog čega su radili pendreci.

Inače već mnogi smatraju da je ovo možda uvod u kinesku obojenu revoluciju.

Ovde valja podsetiti da je kineski predsednik Si Đinping nedavno započeo svoj treći 10 godišnji mandat na čelu države i Komunističke partije, sa čime se svrstao u lidera posle Mao Ce Tunga koji je bio na čelu ove najmnogoljudnije i ekonomski razvijene države sveta. Poslednjih dana pobuna protiv odluke vlasti o zatvaranju postale su otvorenije, a veliki broj građana je počeo da se sukobljava sa policijom i kritikuje vlast što je donedavno bilo nezamislivo u Kini.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track