TALAS PROTESTA ŠIRI SE UNIVERZITETIMA U KINI: U kampusima bdenje, gratfiti "Ne želim dikaturu, hoću demokratiju"!
Foto: Printscreen Twitter

CNN POČEO OTVORENO DA PRATI DEŠAVANJA

TALAS PROTESTA ŠIRI SE UNIVERZITETIMA U KINI: U kampusima bdenje, gratfiti "Ne želim dikaturu, hoću demokratiju"!

Planeta -

Pobuna u Kini protiv politke "Nulte tolerancije prema kovid merama" dobija sve veću pažnju, pa je i CNN objavio prilog o tome da u Kini izbijaju protetsti, da u univerzitetskim kampovima sve više studenata skandira "Dole Si Đinping", "Si Đinping podnesi ostavku", "Dole Komunistička partija", što ova medijska kuća navodi kao način da se pokaže prkos prem sve strožijoj i skupljoj politi "nultog kovida" u ovoj zemlji gde se svakog dana prijavljuje sve više obolelih od korona virusa.

CNN pretpostavlja da je požar u stambenoj zgradi u Urmučiju glavnom gradu provincije Siđijang na krajnjem zapadu zemlje kada je stradalo 10 osoba, a vatrogasci nisu mogli da izađu na intervenciju, odnosno odužile su njihov dolazak bio okidač za preoteste.

Kina, protesti
foto: Printscreen Twitter

CNN navodi da su protesti izbili u univerzitetskim kampovima i gradovima širom Kine, a snimci su već počeli da se kače i šire po društvenim mrežama, pre svega onima, koje nisu dostupne u Kini.

I CNN spominje Šangaj , gde su građani palili sveće u znak žalosti za stradalima u požaru u Urmučiju, a onda okupljeni su podigli u vis beli papir što u Kini označava simboliku borbe protiv cenzure uz povike "Trebaju nam ljudska prava, treba nam sloboda".

Na više snimak prenosi CNN čuju se i povici da Si Đinping podnese ostavku i da Komunistička partija siđe s vlasti, a masa je skandirala " Ne želim kovid test, hoću slobodu", "Ne želim dikaturu, hoću demokratiju".

Ono što je interesantno neki od okupljneih su prenosi CNN pevali kinesku himnu "Ustajte", a poneki i "Internacionalnu" koja se smatra himnom internacionalnog socijalističkog pokreta i to sve zbog strogih mera vlasti u Pekingu protiv korone.

Kina, protesti
foto: Printscreen Twitter

Portesta je bilo u subotu i u Pekingu, glavnom gradu Kine. Jedan od studenata novinarima CNN rekao je da kada je stigao na mesto protesta oko 1 sat posle podne po lokalnom vremenu već je bilo okupljeno 100 studenata, dok je obezbeđenje pokušavalo da prekrije transparente koji su pisani po zidovima kampusa.

"Recite NE zatvaranju, da slobodi", "Ne kovid tesu, da hrani" bilo je napisano crvenom bojom. Isti transparent kako navodi CNN pojavio se i u oktobru na pekinškom nadvožnjaku samo nekoliko dana pre Kongresa komunističke partije Kin, kada je Si Đipngu započeo i treći 10 godišnji mandat na čelu Kine.

Neimenovani sutdent je rekao i da je obezbeđenje crnom bojom prefarbalo napisani grafit, kao i da su studenti otpevali "Internacionalu" pre nego što su ih profesori i obezbeđenje razjurilo".

Pobuna studenata registrovana je i u Nanđingu gde je u subotu uveče održano bdenje za 10 stradalih u požaru u Urmučiju. Studenti su se okupili i u Đangsu pre svega studenti Univerziteta za komunikacije, Nanjingu, gde je isto održavno bdenje za stradale u požaru. Učenici su držali bele listove papira kao otpor cenzuri.

CNN navodi da se i na jednom od snimaka moglu čuti kako jedan od zvaničnika univerziteta govori studentima: "paltićete za ono što ste danas uradili", a onda je dobio odgovor: "I ti, a biće i zemlja", vikao je jedan od studenata.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track