RATNE IGRE NA BLISKOM ISTOKU Iran objavio spisak meta koje će uništiti u budućem ratu, Izraelci vežbaju napad na iransku nuklearku
Foto: Ryan Ashcroft / Zuma Press / Profimedia, andrew chittock / Alamy / Profimedia

napeto

RATNE IGRE NA BLISKOM ISTOKU Iran objavio spisak meta koje će uništiti u budućem ratu, Izraelci vežbaju napad na iransku nuklearku

Planeta -

Iran je objavio listu "osetljivih" lokacija u Izraelu za napade u budućem ratu, koja uključuje Kneset, vladine zgrade, skladišta, objekte i institucije, navodi Jerusalem post.

Mediji bliski Korpusu garde Islamske revolucije objavili listu „osetljivih“ lokacija koje bi mogle biti meta u budućem ratu. U izveštaju se navodi niz zgrada i lokacija u Izraelu koji su očigledno pretnje jevrejskoj državi, uključujući Kneset, kancelariju premijera, Ministarstvo odbrane i niz drugih mesta. Lista uključuje lokaciju naprednih odbrambenih sistema u Haifi i Vajcmanov institut nauke u Rehovotu, kao i Tehnion – Izraelski tehnološki institut u Haifi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Abedin Taherkenareh

Zatim izveštaj navodi „aerodrome i vojne i obaveštajne baze“. Pominje „civilne“ aerodrome kao što su Međunarodni aerodrom Ben-Gurion i aerodrom Ramon u blizini Eilata. Zatim se navodi niz vojnih baza. U izveštaju su jasno navedene civilne oblasti, institucije i objekti za koje Iran veruje da su važni za Izrael u pogledu civilnih i vojnih istraživanja i vojno-industrijskog kompleksa.

Objavljivanje ove liste je poruka je Izraelu , a takođe može da ilustruje da bi Teheran snabdeo proksi grupe u Libanu i Siriji naprednijim oružjem, kao što su bespilotne letelice ili precizno navođena municija, koji mogu ciljati navedene mete.

Izrael i SAD održaće vazdušnu vežbu

Izraelsko vazduhoplovstvo ove nedelje održaće jednu od svojih najvećih vežbi u poslednjih nekoliko godina, sa vazdušnim snagema Sjedinjenih Država, i ono će simulirati napade na iranski nuklearni program .

Vežba će se odvijati od utorka do četvrtka iznad Sredozemnog mora i Izraela i uključiće letove velikog dometa poput, koje bi izraelski piloti možda morali da obave da bi stigli do Islamske Republike.

Vašington i Izrael su potpisali sporazum kojim bi SAD došle da pomognu Izraelu u odbrani u vreme rata, a dve vojske su imale brojne zajedničke protivvazdušne odbrane poslednjih godina.

Gaza, Izraelska vojska
foto: EPA / Abir Sultan

Izrael je značajno povećao nivo svoje spremnosti i preduzeo je korake tokom prošle godine da pripremi kredibilnu vojnu opciju protiv iranskih nuklearnih objekata.

Odlazeći ministar odbrane Beni Gantc rekao je novinarima početkom meseca da, iako Izrael ima mogućnosti da napadne iranska nuklearna postrojenja , budući premijer Benjamin Netanjahu mora „pažljivo” da razmotri ovo pitanje pre nego što izda naređenje.

(Kurir.rs/Jerusalem post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track