TEZA O TRANSRODNOM ISUSU IZNETA NA PREDAVANJU NA KEMBRIŽDU: Vernici šokirani napuštali salu u suzama i uzvikivali TO JE JERES
Foto: Shutterstock

skandal

TEZA O TRANSRODNOM ISUSU IZNETA NA PREDAVANJU NA KEMBRIŽDU: Vernici šokirani napuštali salu u suzama i uzvikivali TO JE JERES

Planeta -

Na jednoj od najuglednijih visokošlolskih institucija u svetu, Triniti koledžu u Kembridžu održanao je predavanje koje je šokiralo vernike, jer je mladi istraživač Džošua Hit izneo tvrdnju da je Isus Hrist bio transrodna osoba, odnosno da je imao polne organe i muškarca i žene.

Vernici su uzvikivali "jeres" dok su u suzama napuštali predavanje, navodi Dejli mejl.

Hit je na predavanju analizirao srednjevekovno i renesansno slikarstvo, a govoreći o jednoj slici iz 14. veka, na kojoj je prikazano skidanje Isusa sa krsta, i krv koja teče niz prepone, on je naveo da "bočna rana ima izrazito vaginalni izgled".

„U Hristovom istovremeno muškom i ženskom telu u ovim delima, ako je Hristovo telo, kao što ova dela sugerišu, telo svih tela, onda je i njegovo telo trans telo“, rekao je Hit i šokirao prisutne.

U pismu dekanu Triniti koledža povodom toga, jedan vernik je rekao: „Napustio sam službu u suzama. Ponudili ste da razgovarate sa mnom posle toga, ali sam bio previše uznemiren. Prezirem ideju da sečenjem rupe, kroz koju se može prodreti, muškarac može postati žena. Posebno prezirem takve slike kada se primenjuju na našeg Gospoda, sa propovedaonice, u Evensongu. Prezirem ideju da bismo trebali biti pozvani da razmatramo mučeništvo 'trans-Hrista', nove jeresi našeg doba".

Drugi su rekli da se osećali nepoželjno u crkvi, dodajući da je deci koja su tu bila vidljivo neprijatno.

Ali dekan Triniti koledža dr Majkl Bener je podržao istraživača Džošuu Hita, tvrdeći da je stav o transrodnom Isusu je "legitiman.

„Za sebe, mislim da je ta spekulacija bila legitimna, bez obzira da li se vi ili ja ili bilo ko drugi slaže ili ne sa tumačenjem, mislite drugačije o umetničkoj tradiciji, ili opirete se njegovoj primeni na savremena pitanja o transseksualizmu", napisao je Bener.

Međutim, rekao je da ne bi uputio poziv za predavanje nekome za koga misli da će namerno da šokira ili uvred, ili za koga je očekivao da će govoriti protiv hrišćanske vere.

Portparol Triniti koledža je rekao:

"Koledž želi da razjasni sledeće: ni dekan Triniti koledža ni istraživač koji je održao propoved nisu sugerisali da je Isus transrodan. Propoved je govorila o liku Hrista prikazanom u umetnosti i različitim interpretacijama tih umetničkih prikaza. Istraživanje prirode religiozne umetnosti u propovedi, u duhu akademskog istraživanja koje izaziva razmišljanje, bilo je u skladu sa otvorenom debatom i dijalogom na Univerzitetu u Kembridžu.“

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja