Najnovije vesti

Šendžou 15 stigao do svemirske stanice, istorijsko okupljanje tajkonauta (FOTO)
Foto: Foto: Kineska medijska grupa

Šendžou 15 stigao do svemirske stanice, istorijsko okupljanje tajkonauta (FOTO)

Planeta

Svemirska letilica sa ljudskom posadom, Šendžou15, lansirana u utorak uveče, izvela je brzi automatizovani pristanak i pristala uz modul Tijenhe kineske svemirske stanice (CSS) u sredu u 5:42 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija sa posadom.

Ceo proces pristajanja trajao je oko 6,5 sati.

Nakon toga, trojica tajkonauta iz svemirskog broda Šendžou-15 ušla su u svemirsku stanicu i sastala se sa još troje kolega.

Ovo je istorijsko okupljanje tajkonauta i najveći broj ljudi u svemirskoj laboratoriji.

Kina plus
foto: Foto: Kineska medijska grupa

Kina je u utorak uveče lansirala svemirski brod sa ljudskom posadom Šendžou 15, sa tri tajkonauta na brodu koji će se sastati sa svojim kolegama na svemirskoj stanici i obaviti primopredaju posla.

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš-2F I15, poleteo je iz Centra za lansiranje satelita Đijućuena na severozapadu Kine u 23:08 (po pekinškom vremenu), navela je Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom (CMSA).

''Tokom svoje misije, posada Šendžou-15 će izvršiti testove u vezi sa dugoročnim boravkom u kineskoj svemirskoj stanici u njenoj konfiguraciji od tri modula'', rekao je Đi Ćiming, pomoćnik direktora CMSA na konferenciji za novinare u ponedeljak.

''Posada će otključati, instalirati i testirati 15 kabineta za naučne eksperimente i sprovesti više od 40 eksperimenata i testova u oblastima istraživanja i primene svemirske nauke, svemirske medicine i svemirske tehnologije''.

(Kurir.rs/Kineska medijska grupa)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja