VOL STRIT PAO DRUGI DAN ZAREDOM: Sve oči uprte u predsednika centralne banke SAD, čeka se NJEGOV GOVOR
Foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

VLADA NERVOZA

VOL STRIT PAO DRUGI DAN ZAREDOM: Sve oči uprte u predsednika centralne banke SAD, čeka se NJEGOV GOVOR

Planeta -

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao drugi dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči govora predsednika američke centralne banke Jeromea Powella o situaciji u ekonomiji. Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 33.852 boda, dok je S&P 500 pao 0,16 posto, na 3.957 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 10.983 boda.

Ulagači nisu skloni riziku jer će u sredu predsednik Feda Powell na Brookings institutu govoriti o situaciji u ekonomiji, što bi ulagačima moglo dati nove smernice po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

"Niko ne želi kupovati uoči sutrašnjeg Powellovog govora. Svi su nervozni i pitaju se šta će reći”, kaže Ron Saba, portfelj menadžer u kompaniji Horizon Investments.

Kako inflacijski pritisci u SAD-u blago popuštaju poslednjih meseci ulagači se nadaju da će Fed u decembru povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Ulagači su oprezni i zbog izveštaja koje je pokazalo da je poverenje potrošača u SAD-u dodatno oslabilo u novembru zbog rasta troškova života, što nije baš pozitivna najava predstojeće sezone praznične potrošnje.

Uz to, ulagače zabrinjavaju protesti u Kini zbog strogih restriktivnih mera za suzbijanje kovida virusa, a kako broj zaraženih i dalje raste, očekuje se dodatno usporavanje ionako usporenog rasta drugog po veličini svetske ekonomije.

Među najvećim gubitnicama i jučer je, četvrti dan zaredom, bila deonica Applea, što je posledica protsta u kineskoj fabrici u kojoj se proizvodi najviše iPhonea. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji podbaciti blagdanska prodaja tih Appleovih pametnih telefona.

Znatno su, više od 1 posto, pale i cene deonica tehnoloških divova Amazona, Nvidie i Tesle, što je naviše pritisnulo Nasdaq i S&P 500 indeks.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.512 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 6.668 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,19 posto, na 14.355 bodova.

(Kurir.rs/Blic/See Biz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track