OSNIVA SE SUD ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI? Da li Putin može da odgovara?
Foto: Kurir

usijanje

OSNIVA SE SUD ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI? Da li Putin može da odgovara?

Planeta -

Ruski vojni i politički lideri mogli bi da da odgovaraju za ratne zločine koje je Rusija počinila u Ukrajini! Do ovoga može da dođe ukoliko se bude formirao specijalizovani sud za istragu i krivično gonjenje ratnih zločina koji se dešavaju tokom rata u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati zločine na frontu u Ukrajini. Za to se zalaže i Kijev, a Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu već je pokrenuo sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima, nekoliko dana nakon početka napada Rusije 24. februara. Ipak, on nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini. S druge strane, Rusija negira da su na meti njenih napada civili, mada nedužni ljudi ipak ginu.

U Usijanju tražimo odgovore: Kako bi izgledao i kako bi radio specijalizovani sud za ratne zločine u Ukrajini? Da li bi Vladimir Putin mogao da odgovara? Kako bi se ustanovio lanac odgovornosti, ko bi bili svedoci, kakve bi bile kazne i da li je sve ovo mogući scenario ili samo htenje EU?

Gosti Usijanja:

Branko Lukić, advokat

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track