GUANGDŽO UBLAŽIO KOVID MERE: Lokalne vlasti popustile pod naletom protesta! Naređeno ukidanje privremene kontrole
Foto: Profimedia

policija u gradovima

GUANGDŽO UBLAŽIO KOVID MERE: Lokalne vlasti popustile pod naletom protesta! Naređeno ukidanje privremene kontrole

Planeta -

Kineske vlasti su iznenada ukinule kovid ograničenja u milionskom gradu Guangdžou nakon masovnih protesta i nereda. U nedelju su u Kini izbili protesti protiv strogih mera kovida, vlasti su poslale policiju u gradove.

Nadležni organi su u sredu popodne iznenada najavili ukidanje zatvaranja u polovini okruga grada Gunandžua. Lokalnim zvaničnicima je naređeno da uklone "naredbe o privremenim kontrolama", navodi se u zvaničnom saopštenju. Najavili su i kraj masovnog PCR testiranja.

Jedan od stanara je za Gardijan rekao da se sat vremena nakon objave, obezbeđenje u stanu povuklo, a stanari su pobegli iz stana sa svojim prtljagom.

Guangzhou
foto: Profimedia

Međutim, ublažavanje ograničenja ne važi za sve okruge. Prema rečima očevidaca, neka područja, uključujući delove Hajdžua, i dalje su pod ograničenjima. U utorak i sredu na tom području došlo je do sukoba između demonstranata i policije.

U utorak je u gradu potvrđeno 7.000 zaraženih novim korona virusom, a ukupno u zemlji više od 37.000. Većina slučajeva u Gvangdvou otkrivena je upravo u okrugu Hadžu, koji je od oktobra pod striktnim merama i gde su u petak izbili najmasovniji protesti.

U nekoliko kineskih gradova, uključujući Peking, Šangaj i Hong Kong, u nedelju je počeo talas protesta protiv ograničenja kovida. To je najveći miting od prodemokratskih protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine i najveće javno izražavanje nezadovoljstva otkako Kinu vodi Si Đinping.

Demonstranti su ubrzo počeli da traže i više političkih sloboda. Najviše bezbednosno telo Kine, Centralna komisija za političke i pravne poslove, upozorila je u utorak da će vlasti razbiti proteste ili "sabotažne aktivnosti neprijateljskih snaga".

Povod za proteste bio je požar u četvrtak u stambenom bloku u gradu Urumčiju, glavnom gradu severozapadnog regiona Sinđang, u kojem je poginulo deset ljudi.

Suprotno zvaničnom tumačenju događaja, prema kojem je za uske ulice kriva sporo reagovanje vatrogasaca, na kineskim društvenim mrežama pojavili su se postovi u kojima se za tragediju okrivljuje stroga antikorona ograničenja u zemlji, što je navodno otežavalo za pristup zgradi.

SAD i Kanada podržavaju demonstrante

U međuvremenu, SAD i Kanada su podržale pravo Kineza na protest. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je stav Vašingtona "svuda isti" i da "podržava pravo ljudi svuda da mirno protestuju i izraze svoje stavove, zabrinutost i frustracije".

Kanadski premijer Džastin Trudo je dodao da „svima u Kini treba dozvoliti da se izjasne, podele svoje stavove i zapravo protestuju”. Ministarstvo spoljnih poslova Kine odgovara da se prava i slobode moraju ostvarivati u okviru zakona.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track