ORBAN OPTUŽUJE BRISEL: Sredstva za Mađarsku zamrznuta zbog migrantske politike i protivljenja sankcijama Rusiji
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

blokirano 13 milijardi evra

ORBAN OPTUŽUJE BRISEL: Sredstva za Mađarsku zamrznuta zbog migrantske politike i protivljenja sankcijama Rusiji

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas Evropsku uniju (EU) za zamrzavanje sredstava podrške namenjenih Mađarskoj iz "političkih razloga", zbog migracione politike Budimpešte i njenog protivljenja sankcijama Rusiji posle početka invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija u sredu je preporučila da se zamrzne 7,5 milijardi evra fondova namenjenih Madjarskoj i 5,8 milijardi evra iz plana obnove namenjenih toj državi dok ona ne počne da ispravno sprovodi reforme u oblasti pravosudja i borbe protiv korupcije.

Države članice EU imaju rok do 19. decembra da donesu konačnu odluku o zamrzavanju sredstava Mađarskoj, koja bi trebalo da budu isplaćena u sklopu budžeta za period 2021-2027.

Orban je u intervju za mađarski radio optužio "briselske birokrate" da odlažu primenu plana podrške Mađarskoj iz "očiglednih političkih razloga".

Brisel, Evropski Parlament
foto: EPA/Julien Warnand

Brisel "zahteva otvaranje naših granica za migrante, ali mi to nećemo učiniti, kao i uvođenje njihove seksualne propagande u naše škole, ali ni to nećemo učiniti", rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da njegova vlada neće da udovolji zahtevu EU da "bezuslovno podrži sankcije" protiv Rusije.

"Čak i ako su birokrate u Briselu nepravedne prema Mađarskoj tako što uvek postavljaju nove uslove, mi moramo da težimo postizanju dogovora" sa EU.

Međutim, prva reakcija Budimpešte u sredu bila drugačija.

"Uvešćemo potrebne dodatne mere 2023. godine, i ne sumnjamo da ćemo uspeti da ubedimo Komisiju", rekao je mađarski pregovarač Tibor Navračič.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track