JAZ IZMEĐU IZRAELACA SVE DUBLJI: Mitorovni aktivisti pokazali solidarnost sa Palestincima, ultranacionalisti pobesneli
Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

obišli hebron

JAZ IZMEĐU IZRAELACA SVE DUBLJI: Mitorovni aktivisti pokazali solidarnost sa Palestincima, ultranacionalisti pobesneli

Planeta -

Desetine izraelskih mirovnih aktivista obišlo je danas Hebron, najveći grad na Zapadnoj obali, da pokaže solidarnost sa Palestincima dok su ultranacionalisti uzvikivali "sramota" protiveći se njihovom potezu.

Bio je to signal produbljenja jaza medju Izraelcima u odnosu na prirodu izraelskog društva i vojne uprave nad Palestincima koja traje duže od 55 godina.

Izrael, Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ ABIR SULTAN

Posle parlamentarnih izbora 1. novembra, na kojima je pobedio konzervativni Likud Benjamina Netanjahua sa saveznicima strankama ultradesničara i ultraortodoksnih Jevreja, očekuje se Netanjahuov povratak na vlast i formiranje najdesnije orijentisane vlade u istoriji Izraela.

Netanjahu je već sklopio koalicione sporazume sa liderima ultranacionalista, uključujući Itamara Ben-Gvira, poznatog po antiarapskoj retorici i dao im ključna ovlašćenja na Zapadnoj obali.

Ultranacionalisti će, izmedju ostalog, nadgledati izgradnju jevrejskih naselja i paramilitarnu graničnu policiju razmeštenu u palestinskim populacionim centrima.

Neposredni povod za današnju posetu bio je incident u Hebronu, čestom poprištu sukoba dva naroda, snimljen prošle nedelje.

Na snimku se vidi kako vojnik gura na zemlju jednog mirovnog aktivistu i udara ga u lice, a drugi kaže okupljenima da će Ben-Gvir "srediti stvari u tom mestu" i da su aktivisti gubitnici.

Vojnik koji se rugao aktivistima je najpre osudjen na deset dana vojnog zatvora, ali je vojska potom kaznu smanjila na šest dana.

Budući ministar nacionalne bezbednosti Ben-Gvir će kontrolisati graničnu policiju čiji su pripadnici razmešteni na Zapadnoj obali uz redovne vojnike.

Oko 200 mirovnih aktivista je došlo danas u Hebron, gde je ih dočekala grupa demonstranata noseći transparent na kojem je pisalo "Narod Izraela zahteva: Isterajte anarahiste iz Hebrona".

Današnja poseta je deo redovne aktivnosti organizacija koje se protive okupaciji, ali je odziv bio veći nego što je uobičajeno zbog izbora i prošlonedeljnog incidenta, rekao je Ori Givati, portparol organizatora poseta.

On je izjavio da su aktivisti zabrinuti, ali da će nastaviti svoj rad, uključujuči posete mestima kao što je Hebron gde desetine jevrejskih naseljenika živi pod jakim obezbedjenjem medju desetinima hiljada Palestinaca.

Kako je naveo taj portparol organizacije "Probijanje tišine", postoji strah za bezbednost pre svega Palestinaca pod okupacijom zbog nove vlade koja će promovisati, kako se očekuje, mržnju i rasizam više nego ikada pre prema njima i prema organizacijama poput te i aktivista, sada kada je njihova aktivnost, kako je rekao, delegitimizovana, takodje više nego pre.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / ABED AL HASHLAMOUN

Isa Amro palestinski aktivista u Hebronu izrazio je uverenje da će se čvrstorukaška politika Ben-Gvira i njemu sličnih proširiti još više u izraelskom društvu.

"Naseljenici slave izbor svojih fašističkih predstavnika u vladu. Ono što se dešava u Hebronu završiće se u Tel Avivu", rekao je on.

Mirovne aktiviste i propalestinske organizacije za ljudska prava su proteklih godina kritikovali političari desničari označavajući ih izdajnicima.

Oni koji su danas demonstrirali protiv mirovnih aktivista, nazivajući ih anarhistima, predstavljaju se kao branioci jevrejskih naselja i vojnika.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track