DA LI ASANŽ I SNOUDEN TREBA DA BUDU OSLOBOĐENI OD OPTUŽBI? Ilon Mask sproveo anketu na Tviteru: Rezultati će vas IZNENADITI
Foto: EPA

ispunio obećanje

DA LI ASANŽ I SNOUDEN TREBA DA BUDU OSLOBOĐENI OD OPTUŽBI? Ilon Mask sproveo anketu na Tviteru: Rezultati će vas IZNENADITI

Planeta -

Vlasnik "Tvitera" Ilon Mask je na svom profilu objavio da je ispunio obećanje i da je obavio anketu o tome da li osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž i bivši službenik američke Agencije za državnu bezbednost /NSA/ Edvard Snouden treba da budu oslobođeni optužbi.

Mask je istakao da on time ne izražava svoje mišljenje već da je samo ispunio obećanje.

Prema rezultatima ankete, 80,5 odsto ispitanih podržava oslobođenje optužbi dvojice aktivista za slobodu govora dok je 19,5 odsto bilo protiv.

Snouden /39/ je pobegao iz SAD, a u Rusiji je dobio azil nakon što je 2013. godine omogućio uvid javnosti u obimne domaće i međunarodne programe nadgledanja koje je vršila američka NSA, u kojoj je radio po ugovoru.

Američke vlasti godinama traže da se Snouden vrati u SAD i suoči se sa suđenjem prema optužbama za špijunažu. Snouden je nedavno dobio ruski pasoš.

Asanža /51/ američke vlasti traže prema 18 tačaka optužnice, uključujući špijunažu, nakon što je "Vikiliks" objavio niz povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske zbog čega su, kako tvrdi Vašington, ugroženi ljudski životi.

Osnivač "Vikiliksa" nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je izveden iz Ambasade Ekvadora 2019. godine.

(Kurir.rs/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track