CENA RUSKE NAFTE OGRANIČENA, VREDNOST BARELA ODMAH SKOČILA: Opek neće povećavati proizvodnju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Na snagu stupila nova pravila o crnom zlatu iz najveće zemlje sveta

CENA RUSKE NAFTE OGRANIČENA, VREDNOST BARELA ODMAH SKOČILA: Opek neće povećavati proizvodnju

Planeta -

Cena sirove nafte juče je skočila za oko 0,6 odsto, na više od 86 dolara po barelu, javio je CNN. Do skoka je došlo jer je juče na snagu stupila odluka Evropske unije i zemalja Grupe 7 da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Transport

Ograničenje cene znači da će samo ruska nafta kupljena za manje od 60 dolara po barelu moći da se otprema koristeći tankere zemalja G7 i EU, osiguravajuće kompanije i kreditne institucije. To bi moglo otežati Moskvi prodaju nafte po višoj ceni, jer se mnoge velike kompanije za transport i osiguranje nalaze u zemljama G7. Rusija je saopštila da neće prihvatiti ograničenje cena i zapretila da će prestati da izvozi naftu u zemlje koje usvoje te mere.

U međuvremenu, Organizacija zemalja proizvođača nafte i njihovih saveznica (Opek plus) saopštila je tokom vikenda da će se držati vlastite politike smanjenja proizvodnje. Opek plus je grupa od 23 zemlje izvoznika nafte, a tu spada i Rusija, koja se redovno sastaje kako bi odlučila koliko će sirove nafte prodati na svetskom tržištu.

- Ova odluka Opek plusa da zadrži kvotu predstavlja posrednu vrstu podrške tržištu nafte - rekao je Kang Vu iz S&P Global komoditi insajta za BBC. Analitičari kažu da su cene nafte takođe podstaknute ublažavanjem ograničenja zbog kovida u nekim kineskim gradovima, što bi moglo dovesti do povećanja potražnje za ovim energentom.

Stara flota

Rojters piše da je zbog ograničenja porasla potražnja za starim tankerima za naftu. Kako navode, kompanije poput "Fraktal šipinga", koji radi iz Ženeve, zarađuju ogroman novac koristeći stare flote tankera jer trenutna svetska flota nije bila dovoljna.

Kompanije obično prestaju da koriste tankere starije od 15 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track