FEJSBUK OPET NA UDARU AMERIKE! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!
Foto: Reuters

KURIR TV

FEJSBUK OPET NA UDARU AMERIKE! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!

Planeta -

Meta se suprostavila najavljenom zakonu koji bi ih naterao da deo profita dele sa izdavačima i emiterima.

Navode da će biti prinudjeni da uklone vesti sa Fejsbuka u Americi ukoliko ne pristanu na pomenuti kompromis.

Gost u jutarnjem programu na Kurir televiziji bio je Milan Tomanović, iz Kancelarije poverenika za zaštitu informacija, a preko video uključenja se pridružio Robert Čoban, predsednik Kolor pres grupe.

Čoban je odmah odgovorio na pitanje da li Meta treba da plaća medijske sadržaje njihovim kreatorima.

00:46

FEJSBUK SE SUPROSTAVLJA ZAKONU! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!

- Jer se bavim već 30 godina tradicionalnim medijima, logičan odgovor bi bio da treba. Međutim, realističan odgovor bi bio da treba, ali da je mala verovatnoća da se to dogodi. Razlog je taj da mediji bez društvenih mreža ne mogu, dok bi oni, ne sumnjam, našli način da opstanu bez prenošenja vesti. Njima bi bilo dovoljno da vi kačite vaše slike na Instagram, prenosite mudre statuse preko Tvitera ili da objavljujete porodične fotke. Sa druge strane, ljudi iz medija teško danas mogu bez društvenih mreža - rekao je Čoban.

Nedugo zatim, Čoban je spomenuo apel "Njuz medija" koji pritiska kongres da se uspostavi gorepomenuti zakon.

- Mislim da je apel te asocijacije vapaj očajnika. Veliki broj lokalnih i nacionalnih medija se ugasio zbog ovoga. Ako očekujete da vam država sa nekim pritiscima pomogne, onda ste u ozbiljnom problemu. Meta je privatna kompanija, nije isto kao neki javni servis koji koristi nacionalnu frenkvenciju. Privatnim distribuira sadržaj koji želi. Svedočili smo da su stari vlasnici Tvitera ugasili profil Donalda Trampa.

Tomanović je spomenuo lakovernost pojedinih korisnika oko njihove zaštite ličnih podataka na društvenim mrežama, kao i to da li neko snosi odgovornost za razne prevare.

Milan Tomanović
foto: Kurir televizija

- Lakoverni smo, jer ne razmišljamo o eventualnim posledicama. Svaki naš podatak ima neku vrednost i cenu za nekoga, oni se podhranjuju i preprodaju za određene iznose. Svima nam se desilo da želimo da uđemo na neki sadržaj putem interneta i da klikćemo samo "okej", "prihvati", "dalje". Uopšte ne ulazimo u ono što bi moglo sa tim podacima da se uradi. Ne bi trebalo nikom da date pin od kartice, lične karte ili slično tome. Vi ste prva prepreka za zloupotrebu - rekao je Tomanović, pa nastavio:

- Kompanije ne snose ništa, iako se koriste kao sredstvo za ispunjenje krivičnih dela. Sa druge strane, teško je ući u trag onome ko stoji iza nekog profila, pogotovo jer ima mogućnost da se obriše, tako da ne postoji adekvatan način da se nađe počinioc takvih dela. U suštini, to je lična odgovornost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track