OBELEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA Gutereš: Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima
Foto: EPA / WAEL HAMZEH

Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve

OBELEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA Gutereš: Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima

Planeta -

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, ove godine pod motom "Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor, kao i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili "današnji štetni trendovi".

Antonio Gutereš, u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo je da se "svet suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana", upozorivši da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

"Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija koronavirusa je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama", rekao je generalni sekretar UN.

"Krizna vremena test za ljudska prava"

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), povodom Međunarodnog dana za ljudska prava, istakla je u saopštenju da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava.

Navela je i da moramo, pošto se ljudska prava i dalje krše, da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu, u kome su svi jednaki u pravima.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava, koja treba univerzalno zaštititi. Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini UN.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track