"RUSIJA I IRAN IDU KA PUNOJ VOJNOJ SARADNJI" Amerika izdala dramatično upozorenje: "Ovo ne predstavlja pretnju samo za Ukrajinu"
Foto: Shutterstock, Printscreen/Russia Today, Ilustracija

"RUSIJA I IRAN IDU KA PUNOJ VOJNOJ SARADNJI" Amerika izdala dramatično upozorenje: "Ovo ne predstavlja pretnju samo za Ukrajinu"

Planeta -

Bela kuća je iznela tvrdnje da Rusija i Iran razvijaju potpuno odbrambeno partnerstvo kako bi pomogli Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Rusija ponovo traži od Irana da snabdeva rusku vojsku dronovima i projektilima.

"Rusija nudi Iranu neviđen nivo vojne i tehničke podrške koja transformiše njihov odnos u punopravno odbrambeno partnerstvo“, rekao je Kirbi.

"Mislim da je važno da budemo jasni da ovo partnerstvo predstavlja pretnju ne samo Ukrajini, već i susedima Irana u regionu.

Zabrinutost oko prodaje novog oružja Rusiji dolazi nakon što je Iran tokom leta prodao Rusima stotine jurišnih dronova.

Bajdenova administracija nedavno je predstavila sankcije protiv iranskih firmi i subjekata koji su uključeni u transfer iranskih dronova Rusiji za upotrebu u Putinovoj invaziji na Ukrajinu.

U oktobru je Bela kuća optužila Teheran da šalje iranske trupe na Krim da podrže ruske napade dronovima na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu.

Bela kuća i britanska vlada saopštile su da je relativno mali broj iranskog osoblja raspoređenog na Krimu, delu Ukrajine koji je Rusija jednostrano anektirala u suprotnosti sa međunarodnim pravom 2014. godine, tamo da pomogne ruskim trupama u lansiranju dronova iranske proizvodnje protiv Ukrajine.

"Podrške idu u oba smera. Rusija nastoji da sarađuje sa Iranom u oblastima kao što su razvoj oružja i trgovina. Zabrinuti smo da Rusija namerava da Iranu obezbedi napredne vojne komponente", rekao je Kirbi.

(Kurir.rs/Sky News)

Bonus video:

04:08

REFERENDUM U UKRAJINI, UVOD U JOŠ KRVAVIJI RAT?! Analitičar: Ovo nije ni legalno, ni legitimno: EVROPA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track