KO JE POTPREDSEDNICA EP KOJA JE PALA ZBOG KORUPCIJE: Eva počela kao voditeljka, a završila u CENTRU SKANDALA koji trese Evropu
Foto: Instagram/evakaili

prljav novac vodi do katara

KO JE POTPREDSEDNICA EP KOJA JE PALA ZBOG KORUPCIJE: Eva počela kao voditeljka, a završila u CENTRU SKANDALA koji trese Evropu

Planeta -

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili i još četiri osobe privedene su u petak zbog sumnji na korupciju i pranje novca, u slučaju koji belgijski mediji povezuju s ilegalnim lobiranjem predstavnika države Katar u Briselu.

Grčka evrozastupnica iz grupe Socijalista i demokrata (S&D) našla se tako u središtu skandala koji potresa jedino telo EU čiji su predstavnici direktno birani.

Klub S&D zastupnika u EP brzo je u petak objavio kako je Kaili suspendovana iz članstva zbog istrage koja je otvorena protiv nje, dok ju je njena matična stranka, grčki Pan-helenistički socijalistički pokret (PASOK), smesta isključila iz članstva.

Belgijska policija započela je u petak ujutro s racijama i pretragama kancelarija u Briselu, u kojima je zaplenjeno čak 600.000 evra u gotovini, a istražitelji su zaplenili i kompjutere, mobilne telefone i memorijske kartice.

"Savezna policija sprovela je 16 pretraga na 14 lokacija u Briselu. Ove pretrage izvedene su kao deo široke istrage za navodna dela udruživanja u zločinačku organizaciju, korupcije i pranja novca", stoji u saopštenju belgijskih službi.

Prema izjavama iz kancelarije saveznog tužioca, istražitelji "sumnjaju kako je jedna zalivska država pokušala da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta". Predstavnici te države, za koju belgijski Le Soir tvrdi da je u pitanju Katar, "plaćali su značajne novčane iznose ili nudili vredne poklone osobama koje su imale značajne političke ili strateške položaje unutar Evropskog parlamenta", prenosi Jutarnji.

Le Soir navodi kako je osim Kaili uhapšen i bivši italijanski evrozastupnik Pier-Antonio Panceri, takođe iz kluba S&D, novoizabrani glavni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luka Visentini, neimenovani čelnik neprofitne organizacije i parlamentarni asistent belgijske evrozastupnice Marie Arene. Svi uhapšeni, osim Kaili, italijanski su državljani, izrazito aktivni u neprofitnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Osim petoro uhapšenih, istragom je obuhvaćeno još nekoliko parlamentarnih asistenata povezanih s klubom S&D zastupnika, kao i najmanje jedan povezan s Evropskom pučkom strankom (EPP). Pretrage su obavljene i u domovima dva savetnika i jednog službenika Evropskog parlamenta.

Eva Kaili jedna je od 14 potpredsednika Evropskog parlamenta, od kojih je petoro iz grupe zastupnika S&D-a. Kaili, rođena 1978, postala je članica omladine PASOK-a u srednjoj školi, s 14 godina, a s 24 je postala najmlađa zastupnica u gradskom veću Soluna.

Od 2003. do 2007. radila je i proslavila se kao voditeljka vesti na grčkom televizijskom kanalu Mega. Televiziju je napustila kad je izabrana za zastupnicu grčkog parlamenta, gde je izabrana dva uzastopna izbora.

Od 2014. je zastupnica u Evropskom parlamentu, gde je bila izrazito aktivna na nizu područja - bila je prva žena na čelu Radne grupe za budućnost nauke i tehnologije (STOA), čelnica Centra za veštačku inteligenciju (C4AI), čelnica Radne grupe za inovacijsku strategiju informacijskih i telokomunikacijskih tehnologija te čelnica delegacije Evropskog parlamenta za odnose s NATO parlamentarnom skupštinom. U EP je bila jedna od vodećih promotora novih digitalnih tehnologija.

Kao potpredsednica parlamenta pod predsednicom Robertom Metsoli izabrana u januaru ove godine, Kaili je uz postojeća rukovodeća mesta u dve radne grupe dobila niz drugih odgovornih zaduženja, poput zamenice predsednice za kontakte s evropskim poslovnim udruženjima, za odnose s UN-om i SZO-om i za odnose s Bliskim istokom.

Eva Kaili
foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

Upravo je poslednje verovatno bilo presudno u interesu Katara, ukoliko se optužbe belgijskih tužioca pokažu tačne. Nakon hapšenja Kaili, niz njenih kolega požurio je da ukaže kako je grčka potpredsednica EP ove godine u nekoliko prilika otvoreno hvalila Katar kao državu koja svojim reformama radničkih prava služi na primer ostatku arapskog sveta.

"Posvetili su se viziji, vlastitim izborom, i otvorili se naspram sveta", rekla je Kaili u EP pred početak svetskog fudbalskog prvenstva.

"Uprkos tome, neki ovde još uvek pozivaju na diskriminaciju spram njih. Ponašaju se nasilnički prema njima i optužuju sve koji razgovaraju s njima da su korumpirani", rekla je Kaili.

"No svejedno kupuju njihov plin, svejedno njihove firme zarađuju milijarde kod njih".

Kaili je hvalila Katar i isticala kako je ta država pomogla EU oko tenzija s Turskom, a pomogla je i u spasavanju aktivista i žena iz Avganistana nakon što su u toj državi talibani preuzeli vlast.

Katar se pred održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu našao na meti kritike brojnih svetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog nehumanih radnih uslova kojima su u toj državi izloženi strani radnici, kao i zbog poražavajućeg tretmana manjina, s posebnim naglaskom na žene i LGBT osobe.

Evropski parlament osudio je u rezoluciji izglasanoj u novembru ove godine Katar zbog smrti hiljada stranih radnika tokom priprema za svetsko prvenstvo i pozvao tu državu na sprovođenje vlastitih zakona koji zabranjuju mučenje i zlostavljanje.

Klub zastupnika S&D-a u subotu je izdao saopštenje u kojem ističe kako je grupa "zgrožena optužbama za korupciju u evropskim institucijama" i kako će u potpunosti sarađivati s organima istrage.

Grupa je pozvala i na odlaganje rada na svim dokumentima i plenarnim glasanjima koji se tiču država Persijskog zaliva, "pogotovo onih koji se tiču liberalizacije viznog režima i planiranih poseta".

Za Transparency International (TI), najnoviji slučaj nije izolovani incident. Međunarodna organizacija istakla je u subotu kako je Evropski parlament kroz više decenija rada "dopustio da se razvije kultura nedodirljivosti", u sklopu koje većina zastupnika podržava vladajući Ured parlamenta u blokiranju svakog pokušaja poboljšavanja transparentnosti rada i lične odgovornosti zastupnika.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

03:33

U DANSKOJ NE BI RAZUMELI REČI MITO I KORUPCIJA: To je deo našeg kulturnog nasleđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track