PANIKA U ČILEU USLED ERUPCIJE: Proradio vulkan Laskar, izbacuje ogromni oblak dima, IZDATA UPOZORENJA (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

PANIKA U ČILEU USLED ERUPCIJE: Proradio vulkan Laskar, izbacuje ogromni oblak dima, IZDATA UPOZORENJA (VIDEO)

Planeta -

Sigurnosno upozorenje izdato je u Čileu nakon što je eruptirao vulkan Laskar, koji se nalazi u Andima, pri čemu su nastala manja podrhtavanja zemlje.

Trenutno nema izveštaja o šteti u okolnom području, ali je prvobitno zeleno upozorenje podignuto na žuti nivo, preneo je BBC.

Čileanska Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo (Sernageomin) definiše žuto upozorenje kao znak da je vulkan nestabilan. Nacionalna služba objavila je da stručnjaci nadziru mesto zbog manjih eksplozija i pojave dima.

Stanovnici Talabre, gradića koji je od vulkana udaljen oko 12 kilometara, prvi put su primetili aktivnost juče oko podneva po lokalnom vremenu.

Uprkos ogromnom oblaku dima koji je vulkan ispuštao, a koji se sastojao od vulkanskog pepela i vrućih plinova, smatra se da nijedna kuća nije oštećena. Vlasti su postavile zabranu prilaska na 5 kilometara od kratera vulkana.

Vulkan Laskar udaljen je 70 kilometara od San Pedra de Atakame, popularne turističke destinacije za planinarenje i pustinje Atakama, najsušnijeg mesta na Zemlji.

(Kurir.rs/BBC)

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja