DECA PROPALA KROZ LED, PA DOŽIVELA SRČANI ZASTOJ: Užas u Velikoj Britaniji, mališanima se BORE ZA ŽIVOT (FOTO)
Foto: Profimedia

DECA PROPALA KROZ LED, PA DOŽIVELA SRČANI ZASTOJ: Užas u Velikoj Britaniji, mališanima se BORE ZA ŽIVOT (FOTO)

Planeta -

Četvoro dece prebačeno je u bolnicu zbog srčanog zastoja nakon pada kroz led na jezeru u Solihalu na temperaturama ispod nule, saopštile su službe za vanredne situacije.

Policija Zapadnog Midlenda saopštila je da stručni timovi nastavljaju operaciju tokom noći u Babbs Mill Parku u Kingshurstu u gradu u nedelju nakon izveštaja da je još dvoje dece nestalo.

Na konferenciji za novinare u Birmingemu, komandant vatrogasne službe Zapadnog Midlenda, Ričard Stenton, rekao je da izveštaji sa lica mesta i društvenih medija ukazuju da se „više dece igralo na ledu na jezeru i palo kroz led“.

Engleska, deca izvučena iz jezera
foto: Profimedia

Kameron Mekviti, taktički komandant službe hitne pomoći Zapadnog Midlenda, rekao je da je četvoro dece doživelo srčani zastoj i da su sva na intenzivnoj nezi. Dvoje se leči u dečjoj bolnici u Birmingemu, a dvoje u bolnici Heartlands, takođe u gradu.

"Kada su spašeni, četvoro dece je odvedeno pod rotacijom u bolnicu", rekao je Mekviti.

"Nema ažuriranja. Svi su u kritičnom stanju još od kada su stigli u bolnicu", rekao je on.

Načelnik Ričard Haris, iz policije Zapadnog Midlenda, rekao je da su policajci ušli u jezero, kao i prva pomoć da spasu decu. On je dodao da jedan policajac ima blagu hipotermiju i da se „potpuno oporavlja“ u bolnici.

Engleska, deca izvučena iz jezera
foto: Profimedia

"U ime policije Zapadnog Midlenda razumemo koliko je ovo uznemirujuće za porodice i širu zajednicu i činimo sve što možemo da na sve načine podržimo sve uključene u slučaj", rekao je Haris.

Stenton je dodao da su „obavešteni da je do šest ljudi u vodi“ kada su vatrogasci stigli.

"Dakle, nakon što smo spasli četvoro dece, nastavili smo operaciju potrage i spasavanja da bismo potvrdili da li ih ima još u vodi.

"Mislim da su bili grupa prijatelja. Jezero je bilo zaleđeno i veoma je primamljivo za decu.

"Imam dečaka istih godina, ali na sreću on ne voli da se igra na hladnoći. Na jezeru je bilo leda, ali nije bio gust.”, rekli su očevici.

Očevici su izjavili da su videli najmanje 10 vatrogasnih vozila i 10 policijskih automobila parkiranih u Collets Groveu, najbližoj ulici do jezera.

Engleska, deca izvučena iz jezera
foto: Profimedia

Stenli Busumani, 30, koji živi u blizini, rekao je za novine: „Oko 14.30 odjednom je gomila Hitne pomoći, policije i vatrogasnih vozila stigla odjednom.

"Čuo sam da je petoro dece. Video sam ljude kako jecaju na svojim telefonima i mnogo veoma uznemirenih ljudi. Imam petogodišnjaka. Ovo je užasna stvar koja se može dogoditi.", rekao je on.

Babbs Mill Park je lokalni rezervat prirode sa jezerom, rekom, travnjacima divljeg cveća i šumama.

Midlends, područja Škotske, jugozapadna i severozapadna Engleska, kao i Vels bili su pogođeni snegom i ledom tokom vikenda.

Žuto upozorenje za sneg i led važilo je za veći deo Škotske, kao i za delove Velsa i jugozapadne Engleske do podneva u nedelju.

Još dva upozorenja o snegu i ledu na snazi su za sever Škotske tokom 24 sata od podneva i još jedno za veći deo Londona i neke jugoistočne Engleske od 18:00 u nedelju do 9:00 u ponedeljak.

(Kurir.rs/The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track