GUVERNER LUGANSKA TVRDI DA JE GRANATIRAN HOTEL PUN VAGNEROVACA! Kijev: Još 200 ubijeno u odvojenom napadu (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

ŽESTOKO

GUVERNER LUGANSKA TVRDI DA JE GRANATIRAN HOTEL PUN VAGNEROVACA! Kijev: Još 200 ubijeno u odvojenom napadu (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinske snage granatirale su hotel u kojem su se nalazili članovi privatne vojne grupe Vagner, povezane sa Kremljom, prilikom čega su ubijeni mnogi njeni članovi, tvrdi guverner Luganska Sergej Gajdaj, a prenosi Daily Mail.

Sergej Gajdaj rekao je ukrajinskoj televiziji da su snage u subotu izvele udar na hotel u gradu Kadijevka, na istoku zemlje, koji je, kako je naveo, središte ozloglašene grupe plaćenika Vagner

Sergej Gajdaj rekao je da je hotel u kojem se Vagner grupa sastala pretrpeo velike gubitke, prenosi BBC News.

Tvrdnja nije mogla da se verifikuje, ali po svemu sudeći fotografije objavljene na Telegram kanalima pokazuju zgradu koja je u velikoj meri pretvorena u ruševine. Izvori u Kijevu kažu da je napad u Kadijevki doveo do „značajnih gubitaka“, navodi The Telegraph.

Ta informacija dolazi nakon što su ukrajinski zvaničnici takođe izneli tvrdnje da je oko 200 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u raketnom napadu na okupirani grad Melitopolj.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je situacija „i dalje veoma teška“ u nekoliko gradova na frontu u provincijama Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Sergej Gajdaj, koji je ranije izvestio o napadima ukrajinskih snaga na druge mete u regionu Luganska, nije naveo podatke o žrtvama za incident u Kadijevki, ali je rekao da su preživeli bili suočeni sa neadekvatnim medicinskim uslugama lečenja.

"Siguran sam da će najmanje 50 odsto onih koji su uspeli da prežive umreti pre nego što dobiju medicinsku pomoć. To je zato što su čak i u našoj oblasti Luganska ukrali opremu", rekao je on, prenosi Reuters.

Neki ukrajinski mediji citiraju lokalne zvaničnike koji su rekli da je hotel već neko vreme zatvoren.

Vagnerova grupa je privatni vojni izvođač koji je blisko povezan sa Kremljom. Poznato je da se njene snage bore u delovima Ukrajine, a takođe su raspoređene u brojnim afričkim zemljama, prenosi Daily Mail.

Grupa je poznata po svojoj brutalnosti, a prošlog meseca je 55-godišnji Vagnerov borac iz Rusije Jevgenij Nužin pretučen na smrt maljem nakon što je prebegao u Ukrajinu.

Nužin (55) je služio 24-godišnju zatvorsku kaznu za ubistvo koje je počinio 1999. godine kada je oslobođen u julu i regrutovan u Vagner, ozloglašenu vojnu grupu koju je vodio Jevgenij Prigožin, moćni ruski biznismen i bliski Vladimirov saveznik. Ukrajinski vojnici su Nužina zarobili u septembru, a Nužin je medijima rekao da se priključio Vagneru samo da bi bio ranije pušten iz zatvora, ali da je sve vreme planirao da se preda Ukrajincima.

(Kurir.rs/BBC News/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja