SPREČEN ATENTAT NA OLAFA ŠOLCA! Građani Rajha kovali zaveru za UBISTVO kancelara: ŠOK detalji iz istrage o organizatorima puča
Foto: AP Boris Roessler, AP Markus Schreiber

SPREČEN ATENTAT NA OLAFA ŠOLCA! Građani Rajha kovali zaveru za UBISTVO kancelara: ŠOK detalji iz istrage o organizatorima puča

Planeta -

Život nemačkog kancelara Olafa Šolca bio bi u velikoj opasnosti da Nemačka policija nije na vreme sprečila planirani puč koji je nameravala da izvrši grupa ekstremista iz grupe Građani rajha!

Kako prenosi Njujork tajms, otkrivajući nove detalje o zaverenicima, koji su želeli da preuzmu vlast u jednoj od najvećih i najbogatijih država Evrope, prošle nedelje širom Nemačke izvršeni su brojni pretresi.

Zakleli se na ćutnju

Utvrđeno je da su pripadnici grupe Građani rajha gomilali oružje i da su planirali da izvrše oružani upad u zgradu Bundestaga, parlamenta u Berlinu.

Njujork tajms u svom članku, pozivajući se na tri izvora bliska istrazi, navodi da dokumenta zaplenjena u prostorijama koje pripadaju zaverenicima ukazuju na to da su Građani rajha nameravali da likvidiraju kancelara Olafa Šolca.

Olaf Šolc, Brisel
foto: EPA/Stephanie Lecocq

Među zaplenjenim dokumentima je navodno bilo preko sto sporazuma o neotkrivanju podataka kojim su se potpisnici zaklinjali na tajnost ovih planova i to pod pretnjom smrti.

Tokom izvršenih racija zaplenjeno je najmanje 40 komada raznog naoružanja, a istražni organi sumnjaju da se dodatne količine oružja nalaze u tajnim skrovištima.

Zanimljivi su i navodi da je u slučaju uspešnog prevrata Hajnrih XIII, princ od Rojsa, koji je vođa grupe Građani rajha, želeo da se ustoliči kao novi vladar Nemačke. On je navodno pokušao da uspostavi kontakt s ruskim konzulatom u Lajpcigu. U najmanje dva navrata Hajnrih XIII, princ od Rojsa, sastajao se s ruskim diplomatama.

Njujork tajms, međutim, navodi da istražni organi nisu pronašli nikakve konkretne dokaze o tome da je zvanična Moskva bila umešana u planove za promenu vlasti u Nemačkoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je demantovao da ruske vlasti imaju bilo kakvu vezu sa zaverenicima i da su planovi za prevrat isključivo unutrašnja stvar Nemačke.

Privedena i Ruskinja

Među osumnjičenima koji su privedeni nalazi se i ruska državljanka Vitalija B. Među uhapšenima se nalaze dva aktivna i jedan bivši član ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku. Uhapšene su ukupno 23 osobe, dok se protiv 31 vodi istraga. Građani rajha veruju da Nemačka posle Drugog svetskog rata nije suverena zemlja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track