"AMERČKO ORUŽJE NE STIŽE U UKRAJINU?!" Bivši pilot: Oko 30 odsto isporuke se gubi u transportu, MOGUĆE DA ZAVRŠAVA KOD TERORISTA?!
Foto: Kurir Televizija, EPA / Maxim Shipenkov

KURIR TELEVIZIJA

"AMERČKO ORUŽJE NE STIŽE U UKRAJINU?!" Bivši pilot: Oko 30 odsto isporuke se gubi u transportu, MOGUĆE DA ZAVRŠAVA KOD TERORISTA?!

Planeta -

P

Rat u Ukrajini traje već 296 dana.

Poverenik ukrajinske vlade za ljudska prava Dmitro Lubinec navodi da je skoro 8 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju, što je oko 20 odsto populacije. Oko 13 miliona ljudi živi u trenutno okupiranim područjima, gde se vode intenzivne borbe, a oko 46.000 osoba je evakuisano iz gradova i žive na ivici humanitarne katastrofe.

O dešavanjima u Ukrajini govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije "Novi treći put" i Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije.

Milić smatra da je novim paketom sankcija pokazano jedinstvo zapada po pitanju Rusije.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Dokle god imamo sankcije koje se tiču energetskog sektora, to če imati nekog efekta, dok sve ostale nisu mnogo uticajne na rusku ekonomiju. Bitno je u kontekstu političke poruke, da postoji jedinstvo po pitanju Rusije. Oko naftnog embarga je možda bilo najviše neslaganja. Svakako nije lako usaglasiti interese približno 30 država. Predviđalo se da će oslabiti evropsko jedinstvo, međutim ono se ipak održalo, što se vidi po tome da sve stoje u istom redu naspram Rusije - kaže Milić.

Ignjatović smatra da su glavni adut Rusije iranski dronovi.

- Od juna meseca kada su Ukrajinci dobili savremenu tehniku koja se tiče artiljeriskog naoružanja oni su se malo osokolili. Tu je došlo do prekretnice u ratnim dejstvima. Tada su počeli da vraćaju izgubljeno. Rusi su sa Irancima sklopili savez i nabavili dronove čije će upotrebe biti sve više.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Ako vi uzmete cenu jednog aviona koji vredi 40.000.000 dolara, njega može uništiti raketa koja vredi 1.000.000 dolara, a dron vredi samo 20.000 dolara. Dronovi će za posledicu imati mnogo potrošenih para s jedne strane, a mnogo veći učinak sa druge strane - ocenio je Ignjatović i dodao da je ukrajinska vojska visokim intenzitetom troši američko oružje:

Himers sistemi se u Americi proizvode oko 9000 godišnje, a Ukrajinci su za mesec dana potrošili 5000 komada. Rusi su ušli u navigacioni sistem tih raketa i polako su ga onesposobili.

- Teško je očekivati da će Rusija tek tako izaći iz sukoba jer sada drži samo polovinu onih teritorija koje je držala pod punom kontrolom u martu. Ukrajina s druge strane nema gde nazad. Ruski vojnici uvek mogu da odu kući. Ukrajinci imaju visok moral. Svi su govorili kako će se oni raspasti. Nakon 10 meseci vratili su pola teritorije. Dokle god SAD pomažu Ukrajinu ona može da ratuje - smatra Milić.

01:10

AMERČKO ORUŽJE NE STIŽE U UKRAJINU?! Bivši pilot: Oko 30 odsto isporuke se gubi u transportu MOGUĆE DA ZAVRŠAVA KOD TERORISTA?

Ignjatović je konstatovao da je podrška Amerike sve manja i to zato što postoje osnovane sumnje da 70 odsto isporuke naoružanja završi u Ukrajini dok se ostatku gubi trag u transportu.

- Smatra se da samo 70 posto naoružanja završi u Ukrajini, a 30 posto se gubi u transportu. Gde je to završilo ne zna se. Vrlo je moguće da je došlo do teorističkih grupa poput ove u Nemačkoj koja se naoružava, ili negde u Evropu ili na Bliski istok, organizacijama koje su protiv Amerike - rekao je Ignjatović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track