AKO PUTIN IZGUBI RAT AKTIVIRA SE PLAN NOJEVA BARKA: Ukoliko bude prisiljen da se hitno evakuiše ovo su opcije
Foto: Printscreen Sputnik

opcija

AKO PUTIN IZGUBI RAT AKTIVIRA SE PLAN NOJEVA BARKA: Ukoliko bude prisiljen da se hitno evakuiše ovo su opcije

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da pobegne u Južnu Ameriku ako bi postojala ozbiljna pretnja da će ga svrgnuti sa vlasti.

Bivši pisac Putinovih govora i nezavisni politički analitičar Abas Galjamov tvrdi da postoji plan sa kodnim imenom "Nojeva barka" u slučaju da Rusija izgubi rat. Ruski predsednik bi navodno tada utočište pronašao u Argentini ili Venecueli.

"Putinova pratnja nije isključila mogućnost da on izgubi rat, bude svrgnut sa vlasti i prisiljen da se hitno evakuiše negde", napisao je Galjamov na društvenoj mreži Telegram.

Pozivajući se na izvore bliske Kremlju, Galjamov dalje tvrdi kako aranžmane za mogući Putinov beg u Venecuelu nadgleda Igor Sečin, generalni direktor državne naftne kompanije Rosnjeft i jedan od Putinovih najbližih saveznika. Sečin je takođe blizak sa Nikolasom Madurom, predsednikom Venecuele.

Putinov najuži krug u planu je imao i Kinu, ali je na kraju odlučio da odustane od tog predloga jer Peking prezire "gubitnike", napisao je bivši pisac govora u Kremlju.

Brojni nacisti, uključujući Jozefa Mengelea, SS lekara poznatog kao "Anđeo smrti", pobegli su u Južnu Ameriku kako bi izbegli suđenje za zločine koje su počinili. Mark Galeoti, britanski stručnjak za Kremlj, uzeo je ove navode sa rezervom, s obzirom na to da Galjamov trenutačno živi u Izraelu.

"Pitam se kako je mogao da dobije pristup strogo povjerljivim stvarima. Ali takve se stvari događaju. Informacije cure", rekao je Galeoti u svom podkastu "Moskovs šadous". Takođe je primetio da je Galjamov, ako je govorio istinu, možda doveo svoj izvor u opasnost.

Planove oko mogućeg bega iz Rusije podgrejala je nedavna izjava da Putin ove godine neće učestvovati na tradicionalnoj hokejaškoj utakmici na Crvenom trgu s odabranom grupom saveznika i telohranitelja. Pre nekoliko dana otkazana je Putinova godišnja konferencija za novinare i njegov godišnji "razgovor sa narodom" - sesija pitanja i odgovora koja traje i više od četiri sata.

Putinovi savetnici navodno su zabrinuti da će se predsednik suočiti sa nizom neprijatnih pitanja javnosti o ratu koji trenutno baš i ne ide dobro za Rusiju. Putin bi takođe mogao da preskočiti govor o stanju nacije. Prema ruskom Ustavu, predsednik je dužan jednom godišnje da podnese izveštaj parlamentu.

Međutim, Kremlj kaže kako je moguće da će obraćanje predsednika biti odloženo do sledeće godine. Dmitrij Peskov, Putinov portparol, nije objasnio razloge otkazivanja.

"Sve ovo izgleda pomalo sumnjivo", rekla je za britanski Tajms ruska politikološkinja Ekaterina Šulman. "Svi ovi događaji neophodni su za osećaj stabilnosti. Ljudi su već u očajnom stanju".

Putin u poslednje vreme daje sve od sebe kako bi se držao podalje od očiju javnosti, čime pojačava glasine o svom fizičkom zdravlju i mentalnom stanju.

"Ako do kraja meseca ne održi govor o stanju nacije, to bi mogao da bude znak da se točkovi ne vrte kako treba. Nepojavljivanje na Staru godinu, kad ruski predsednik tradicionalno pozdravlja svoj narod u televizijskom govoru, bilo bi nezamislivo", dodala je Šulman.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track