REŠIO DA PRODA UJAKOVU KUĆU A ONDA U KESAMA NAŠAO 3,5 MILIONA MARAKA Evo koliko milijardi novčanica nikada nisu zamenjene za evre
Foto: Shuterstock

REŠIO DA PRODA UJAKOVU KUĆU A ONDA U KESAMA NAŠAO 3,5 MILIONA MARAKA Evo koliko milijardi novčanica nikada nisu zamenjene za evre

Planeta -

Još uvek ima 12,3 milijarde nemačkih maraka koje ni posle više od dve decenije nisu zamenjene za evre.

Ko zna gde su skrivene ili nestale, tek 12,3 milijarde nemačkih maraka nikada nisu zamenjene za evre. To se i dalje može učiniti po starom kursu i povremeno se čuju bizarne priče o pronalasku slamarica preminulih rođaka.

U godišnjem izveštaju Nemačke centralne banke je sad već bizarna informacija: još uvek ima 12,3 milijarde nemačkih maraka koje ni nakon više od dve decenije nisu zamenjene za evre. Isto tako, još uvek stižu bizarne vesti o pronalaženju ušteđevine, često preminule rodbine: tako je jedan čovek raščišćavao kuću pokojnog oca i otkrio da je ovaj baštenske patuljke – te omiljene keramičke figure – koristio kao kasice-prasice. Doduše, tu je bilo svega kovanica marke za svega 26 evra.

Pre dve godine je srećne ruke bio nećak koji se spremao da proda kuću preminulog ujaka na jugu Nemačke, jer se našao u finansijskom škripcu. U kući ujaka je pak našao kese i kutije od cigareta pune para – ukupno oko 3,5 miliona maraka.

I jedna komoda koja je dospela humanitarnoj organizaciji u Lajpcigu pokazala se kao čarolija: u njoj je bilo skriveno nekih 27.000 maraka. Nemačke marke i dalje „kaplju“ u filijale banaka gde se bez ikakvog roka trajanja mogu menjati po kursu koji je važio pri uvođenju evra 2001. godine – jedan evro za 1,95583 marke. Johanes Berman iz uprave Savezne banke kaže da je, nakon dve sušne godine koje objašnjava pandemijom, u ovoj godini u banke doneto nešto preko 49 miliona maraka.

"Ne verujem da će taj iznos dalje rasti. U buduće će biti sve manje i manje.“ I tih 49 miliona su kap u moru prema preostalih 12,3 milijardi maraka koje nikad nisu zamenjene. Najverovatnije je nešto od toga nepovratno uništeno – ili je nepažnjom i neznanjem završilo na smetlištu ili spalionici, otišlo na dno mora ili nestalo u nekoj nesreći.

U Saveznoj banci pretpostavljaju da su određenu količinu maraka zadržali građani „za uspomenu“, a i da će se zanimljiv iznos naći i u kolekcijama numizmatičara širom sveta. To je verovatno za manje apoene – recimo novčanice od pet maraka su bile retkost čak i dok je marka bila važeća, ali teško da će se u mnogim zbirkama naći novčanice od hiljadu maraka.

A upravo takvih nedostaje još oko 1,1 milion komada, dakle ukupno 1,1 milijarda maraka u krupnim banknotama. Logično je pretpostaviti da su to u slamaricu stavili neki koji su ionako imali dovoljno. A to onda znači ne samo u Nemačkoj, jer je marka bila rado viđen gost i na Bliskom i Dalekom istoku, nešto ređe u Africi ili Americi.

Ali tu su i zaključani bankovni pretinci Švajcarske ili Lihtenštajna i proći će još decenije dok banke ne steknu pravu da otvore sefove koje niko godinama nije koristio.

Kurir.rs/Mondo/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track