PUTINOVA DANAŠNJA POSETA NAJZNAČAJNIJA JOŠ OD HLADNOG RATA Dopisnica Skaj Njuza: S njim bio čovek koji sugeriše da se NEŠTO SPREMA
Foto: EPA/ Pavel Bednyakovsputnikkremlin, EPA/Sputnikkremlin Pool

PUTINOVA DANAŠNJA POSETA NAJZNAČAJNIJA JOŠ OD HLADNOG RATA Dopisnica Skaj Njuza: S njim bio čovek koji sugeriše da se NEŠTO SPREMA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je stigao u glavni grad Belorusije pa je sa sobom doveo veliku delegaciju, u kojoj su i ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Dopisnica "Skaj njuza" iz Moskve Dijana Magnej navodi da se, s obzirom na sastav delegacije, radi o najznačajnijoj poseti ruske vladajuće elite Belorusiji od Hladnog rata.

Šojgu drugi put u Minsku za mesec dana

Prema prvim izjavama iz Minska, fokus će biti na ekonomiji, navodi ona, pa se pita zbog čega je onda u Belorusiju stigao i ministar odbrane Sergej Šojgu. Ruskom ministru odbrane to je druga poseta Minsku ovog meseca. Dopisnica podseća da se Šojgu neočekivano pojavio u Minsku 3. decembra i potpisao neku vrstu odbrambenog sporazuma s beloruskim kolegom, ali detalji tog sporazuma su ostali nepoznati.

To sugeriše da se nešto sprema, navodi Magnej. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je takođe stigao u Minsk, odbacio je spekulacije da je ideja posete nagovaranje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se direktno uključi u rat. Takve sugestije su "neutemeljene" i "glupe", rekao je Peskov. Treba podsetiti da je isti taj Peskov u februatru ove godine više puta porekao da Rusija planira da napadne Ukrajinu.

Beloruska vojska je uoči Putinove posete, što verojatno nije slučajnost, najavila da je dovršila provere borbene gotovosti. To u principu znači da je proverila kapacitete svojih vojnih rezervi, što bi moglo biti svojevrsna priprema za mobilizaciju. Barem je tako bilo u Rusiji, podseća dopisnica iz Moskve.

Vladimir Putin
foto: EPA/ Pavel Bednyakovsputnikkremlin

Beloruska vojska izvodi vežbe

"Beloruske oružane snage sprovele su niz vežbi od aprila. Radi se o verovatno najaktivnijem periodu za belorusku vojsku od kraja Hladnog rata", rekao je Konrad Muzika, analitičar u konzultantskoj kompaniji "Ročan Konsalting".

"Dodate li tome proveru podataka vojnih rezervista, pozivanje u vojne kancelarije da potvrde svoje podatke o mestu prebivališta i tako dalje, sve to bi moglo značiti da bi uloga Belorusije u ovom ratu mogla da se promeni u bliskoj budućnosti", rekao je on.

Slanje beloruskih snaga u rat u Ukrajini bio bi izuzetno nepopularan potez u tamošnjoj javnosti i mogao bi da znači velik rizik za režim predsednika Lukašenka, navodi dopisnica iz Moskve, dodajući kako Lukašenko uprkos tome možda naprosto neće imati izbora. Od ogromnih protesta koji su izbili zbog nameštenih izbora 2020. godine, koje je ugušio uz pomoć Rusije, Lukašenko duguje Moskvi i itekako zavisi od nje.

Belorusija već uveliko pomaže Rusiji u invaziji na Ukrajinu na niz načina: Od obuke ruskih nedavno mobilizovanih rezervista, preko doktorske pomoći koju pruža ruskim ranjenicima i slanja oružja i opreme, pa sve do ruskog korišćenja teritorija Belorusije za lansiranje kopnenih i vazdušnih napada na Ukrajinu.

Dopisnica "Skaj njuza" navodi kako se iz službenih saopštenja o današnjoj poseti Putina Rusiji verovatno neće moći puno toga da se sazna. Ali Putin se javno susreo s čelnicima vojske i ministarstva odbrane u petak kako bi razmotrio planove za rat u Ukrajini. Najavljeno je i da će se opet susresti s njima kasnije ove nedelje, kad bi, barem po tvrdnjama ruske državne televizije, trebalo da "objavili važnu odluku".

Prisutnost ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua je važna, navodi dopisnica "Skaj njuza" iz Moskve. Ona sugeriše da Putin preuzima itekako aktivnu ulogu u planiranju buduće ofanzive u Ukrajini.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track