BAJDEN I ZELENSKI ĆE DA RAZGOVARAJU O "PRAVEDNOM MIRU": Bela kuća otkrila da li će SAD da ga guraju za PREGOVARAČKI STO s Rusijom
Foto: Shutterstock, EPA/ Justin Lane

BAJDEN I ZELENSKI ĆE DA RAZGOVARAJU O "PRAVEDNOM MIRU": Bela kuća otkrila da li će SAD da ga guraju za PREGOVARAČKI STO s Rusijom

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden namerava da sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim razgovara o njegovoj viziji „pravednog mira“ koja bi trebalo da okonča sukob u Ukrajini, saopštio je Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Zelenski leti u Vašington u jednodnevnu posetu, gde će imati razgovore u Beloj kući i govor pred Kongresom.

"Predsednik (Džo Bajden) je zaista osetio da je približavanjem zime i ulaskom u novu fazu ovog rata, agresiju Vladimira Putina, ovo dobra prilika da se oba lidera sastanu licem u lice i razgovaraju ne samo o onome što Sjedinjene Države sada rade i šta ćemo nastaviti da radimo u budućnosti, već i kako na kraju da pokušamo da dođemo do onoga što je predsednik Zelenski nazvao „pravednim svetom“, rekao je Kirbi za CNN.

Zvaničnik istovremeno tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin „u ovom trenutku očigledno nije zainteresovan za diplomatiju“. Američke vlasti ističu da ne vide mogućnosti da diplomatskim putem prekinu sukob u bliskoj budućnosti i ne nameravaju da guraju Zelenskog za pregovarački sto.

Kirbi je odbio da kaže da li će nove antiruske sankcije biti objavljene nakon sastanka u Beloj kući. Američka administracija je ranije saopštila da će Ukrajina dobiti novi paket vojne pomoći vredan dve milijarde dolara.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track