ZELENSKI SLETEO U SAD VOJNIM AVIONOM: Prva poseta stranoj zemlji od početka rata u Ukrajini, očekuje se RAZGOVOR S BAJDENOM
Ilustracija, Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

ZELENSKI SLETEO U SAD VOJNIM AVIONOM: Prva poseta stranoj zemlji od početka rata u Ukrajini, očekuje se RAZGOVOR S BAJDENOM

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u sredu u Sjedinjene Američke Države na svoje prvo putovanje van Ukrajine od ruske invazije na njegovu zemlju u februaru. Zelenski je sleteo u SAD američkim vojnim avionom, prenosi Washington Post.

Zelenski bi trebalo da se sastane u Beloj kući sa predsednikom Bajdenom, od koga se očekuje da objavi novi paket bezbednosne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara koji će uključivati raketni sistem Patriot.

Potom će u 22:30 po srpskom vremenu održati zajedničku pres-konferenciju, nakon čega ide u Konfres gde će se obratiti zastupnicima oba doma.

Pojavljivanje Zelenskog pred poslanicima dolazi u trenutku dok rade na usvajanju paketa potrošnje od 1,7 biliona dolara, koji uključuje 44,9 milijardi dolara za hitnu bezbednost i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Zelenski se ranije danas oglasio na Tviteru povodom svoje predstojeće posete Sjedinjenim Američkim Državama.

"Na putu za SAD da ojačam otpornost i odbrambene sposobnosti Ukrajine. Razgovaraćemo o saradnji između Ukrajine i SAD“, napisao je Zelenski na Tviteru u sredu rano ujutru.

"Održaću i govor na Kongresu i niz bilateralnih sastanaka", naveo je Zelenski.

Predsednik SAD Džo Bajden napisao je na Tviteru da mu je drago zbog dolaska Zelenskog, te da njih dvojica imaju mnogo toga za razgovor.

"Nadam se da imate ugodan let, Volodimire. Drago mi je što dolazite ovde. Mnogo je tema za razgovor", napisao je on.

Ova poseta označava prvo putovanje Zelenskog van Ukrajine od početka ruske invazije u februaru ove godine.

(Kurir.rs/Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track