VAGNER DOBIJA ORUŽJE OD SEVERNE KOREJE? Bela kuća tvrdi da je isporuka počela, Prigožin kaže - ne kupujemo korejsko nego AMERIČKO
Foto: Printscreen

optužbe

VAGNER DOBIJA ORUŽJE OD SEVERNE KOREJE? Bela kuća tvrdi da je isporuka počela, Prigožin kaže - ne kupujemo korejsko nego AMERIČKO

Planeta -

Severna Koreja je u novembru isporučila oružje ruskoj paravojnoj grupi Vagner i možda planira još isporuka, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbezdnost Džon Kirbi upozorio je na uspon te paravojne grupe.

Grupa Vagner je na putu da postane "rival" ruskoj regularnoj vojsci, rekao je Kirbi i dodao da će SAD uvesti dodatne sankcije toj grupi.

"Nije bilo takvih pokušaja"

Osnivač Vagnera i biznismenu Jevgenij Prigožin demantovao je međutim tvrdnje Bele kuće.

„Takvih pokušaja nije bilo. Dakle, priča o snabdevanju oružjem iz DNRK nije ništa drugo do trače i spekulacij. Zauzvrat, želeo bih da naglasim, već sam danas odgovorio na ovo pitanje, da mi kupujemo dosta američkog oružja. I zato će, najverovatnije, moji advokati biti aktivno uključeni u proces ukidanja američkih sankcija na isporuku oružja PMC-u Vagner“, rekao je Prigožin.

UN nisu mogle da potvrde isporuku oružja

Predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da ta međunarodna organizacija ne raspolaže informacijama o navodnoj isporuci oružja iz DNRK PMC Vagner, prenosi TASS.

On je dodao da će sva pitanja isporuke oružja iz Severne Koreje biti razmatrana pod režimom sankcija. On, istovremeno, nije precizirao da li će predstavnici UN pokrenuti proveru ovih informacija.

"Očigledno je da će se transfer oružja u DNRK razmatrati u okviru režima poštovanja sankcija. Ali nemam više informacija o tome“ , rekao je Dužarik .

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track