MILOŠ ZEMAN: Pritisak slobodnih zemalja primoraće Rusiju da povuče vojsku iz Ukrajine!
Foto: Youtube prtscr / CNN Prima NEWS

božićni govor

MILOŠ ZEMAN: Pritisak slobodnih zemalja primoraće Rusiju da povuče vojsku iz Ukrajine!

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman danas je u oproštajnom obraćanju naciji upozorio da ruska agresija na Ukrajinu ugrožava bezbednost celog sveta, izrazivši nadu da će pritisak "slobodnih zemalja" primorati Rusiju da se povuče iz Ukrajine.

Tokom božićnog govora, koji su prenosile vodeće češke televizije i javni servis, Zeman je podsetio da je bio zagovornik korektnih ekonomskih odnosa sa Rusijom, "pre svega zbog isporuka relativno jeftinih energetskih sirovina".

"Medjutim, ima situacija u kojima ekonomski interesi moraju da ustupe mesto interesima bezbednosti. A bezbednost celog sveta, dakle i bezbednost Češke, ugrožena je tom agresijom", kazao je Zeman.

Češki predsednik je u potpunosti podržao novčanu, humanitarnu i pomoć u oružju koju Prag pruža Ukrajini i izrazio uverenje da će pritisak "slobodnih zemalja" pre ili kasnije naterati Rusiju da se povuče iz Ukrajine.

Uz kratko sumiranje godine na izmaku, Zeman je veći deo obraćanja posvetio svojoj političkoj karijeri pošto 8. marta, kada mu ističe drugi predsednički mandat, po Ustavu poslednji dozvoljeni, odlazi u penziju posle 32 godine u politici.

Iz duge političke karijere, tokom koje je bio na raznim funkcijama u državnom vrhu, uključujući pozicije predsednika parlamenta, premijera i prvog direktno izabranog šefa države u dva mandata, Zeman je kao uspehe izdvojio ulazak Češke u NATO, završetak izgradnje nuklearne elektrane Temelin i tri reforme.

Medju tim reformama su nastanak regionalne samouprave, ukidanje služenja vojnog roka i privatizacija bankarskog sektora.

"Desetine hiljada mladih muškaraca više ne moraju da služe vojsku, a tehnološki razvijenu armiju opslužuju profesionalni vojnici. Državne banke su bile opterećene lošim, često politički motivisanim kreditima i bile su pred stečajem. Sada je bankarski sektor zdrav, možda čak preterano zdrav", kazao je Zeman o dve reforme iz vremena kada je bio premijer, od 1998. do 2002. godine.

Uz posetu Slovačkoj, kojom svi političari u češkom državnom vrhu tradicionalno počinju i završavaju mandat, Zeman je najavio da želi i u posetu Srbiji, planiranu za kraj januara ili početak februara.

Zeman će tada prisustvovati otvaranju Češkog doma u Beogradu, što mu je u maju prošle godine, tokom posete Pragu, obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja